Alfajoresi, kolačići punjeni mliječnom čokoladom, poslastica su povezana s argentinskom gastronomskom tradicijom, koja vuče korijene s juga Španije, a Španci su je preuzeli iz arapske kulture. Međutim, kolačići kakve danas poznajemo, od kukuruznog brašna i punjeni mliječnom karamelom, nesumnjivo su argentinski izum, a možemo ih nazvati i vanilicama na argentinski način zbog načina slaganja. Najčešći alfajoresi su oni koji se sastoje od dva pečena kruga između kojih je mliječna karamela i koji su posipani šećerom ili mljevenim kokosom, ali postoje i mnoge druge vrste.
Recept
Sastojci:
320 g kukuruznog brašna
180 g glatkog brašna
200 g šećera u prahu
150 g margarina sobne temperature
1 kašičica praška za pecivo
2 žumanca
1 bjelance
naribana korica jednog limuna
pola kašike brendija ili konjaka
Za nadjev:
300 g mliječne karamele (dulce de leche)
Za ukrašavanje:
mljeveni kokos
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Prije same pripreme vrlo je važno da prvo prosijete sve suve sastojke (kukuruzno i glatko brašno i prašak za pecivo) kako bi tijesto imalo prozračniju teksturu. Zatim mutite margarin i šećer dok ne dobijete kremastu gustoću smjese. U umućene margarin i šećer dodajte žumance i bjelance, umutite i dodajte brendi, te suve sastojke i koricu limuna. Trebalo bi da dobijete glatku smjesu koja se ne lijepi. Ako je potrebno, dodajte još brašna. Ostavite da odstoji nekoliko minuta. Razvaljajte tijesto na debljinu od četiri milimetra i izrežite krugove promjera oko šest centimetara. Složite krugove na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje, te ih ostavite da se ohlade u frižideru najmanje 30 minuta prije pečenja. Rernu zagrijte na 160 stepeni i kolačiće pecite najviše 15 minuta. Kada su ispečeni i prohlađeni, na jedan pečeni krug namažite mliječnu karamelu, te preklopite drugim. Uvaljajte kolačiće u mljeveni kokos ili pospite šećerom u prahu.