Recept za ljubitelje čokolade.
Sastojci
– 125 gr maslaca
– 375 gr tamne čokolade
– 1 šoljica smeđeg šećera ( 175 gr )
– 1/4 šoljice glatkog brašna ( 35 gr )
– 2 kašike mlijeka
– 1 šoljica sitno mljevenih badema ( 120 gr )
– 5 jaja
– kakao za posipanje
Priprema:
Rernu zagrijte na 170 stepeni.
Okrugli kalup prečnika 23 cm obložite papirom za pečenje. Papirom za pečenje obložite i dno i stranice. Da biste obložili stranice papir presavijte tri puta kako bi bio čvršći i neka malo viri iznad kalupa.
U mikrotalasnoj ili na pari otopite čokoladu i maslac. Malo ohladite.
Kada se smjesa malo prohladi dodajte smeđi šećer, brašno, mljevene bademe i 2 kašike mlijeka. Sve promiješajte spatulom da se poveže.
Dodajte jaja i opet promiješajte dok ne dobijete finu čokoladnu smjesu.
Prebacite u pripremljen kalup. Na papir koji viri iznad stranica stavite aluminijumsku foliju. Kao da ste napravili poklopac.
Pecite 40 minuta. Torta ostaje mekana u sredini, a krajevi budu malo zapečeni.
Kad je torta pečena, uklonite aluminijumsku foliju, ohladite na sobnu temperaturu, pa je prebacite u frižider na nekoliko sati ili preko noći.
Uklonite papir za pečenje i prebacite tortu na tanjir.
Pospite kakaom.
Dobro zagrijte nož i isjecite tortu.
Prijatno!
Predlog: Tortu možete poslužiti uz šlag i maline.