/ -INSTAGRAM/NJENA_JELA_ZA_SVA_VREMENA
11/12/2024 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Čokoladne šišarke za bogatu prazničnu trpezu

Desert u obliku šišarki prošle godine oduševio je korisnike društvenih mreža, a budući da se novogodišnji praznici bliže, predlažemo da ga isprobate. Možete ga praviti s orašastim plodovima ili keksom, ali i s mekanim biskvitom. Prvu verziju ovog zanimljivog deserta pronašli smo na Instagram profilu food blogerke Bojane Dimitrijević, a umjesto orašastih plodova, možete koristiti i mljeveni keks.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

150 grama mljevenih badema

150 grama mljevenih lješnika

100 grama mliječne čokolade

dvije kašike čokoladnog namaza

jedna kašika sjeckanih badema

50 grama maslaca

200 grama čokoladnih pahuljica

Priprema:

Istopite maslac i mliječnu čokoladu pa spojite s ostalim sastojcima. Ostavite da se smjesa ohladi pa podijelite na jednake kuglice i oblikujte ih u stožac. Čokoladne pahuljice redajte u krug prema vrhu i ostavite da se stegnu nekih pola sata. Možete ih posuti šećerom u prahu i odmah poslužiti.

Drugu verziju pronašli smo na Instagram profilu food blogerke Marije Mazalin.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

400 grama kupovnog čokoladnog biskvita (možete napraviti i domaći)

120 mililitara mlijeka

100 grama tamne čokolade za kuvanje

50 mililitara slatkog vrhnja za šlag

čokoladne pahuljice

Priprema:

Prvo, izmrvite biskvit pa dodajte mlijeko. Miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu, a po potrebi dodajte još malo mlijeka. Podijelite smjesu na pet ili šest jednakih dijelova i oblikujte u stožac.

Ugrijte slatko vrhnje i umiješajte komadiće tamne čokolade da se istope. Premažite oblikovane šišarke i poredajte čokoladne pahuljice. Na kraju pospite šećerom u prahu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. decembar 2024 18:03