Ako volite čokoladu, a želite paziti na zdravlje i liniju, donosimo vam recept za vrlo ukusan čokoladni kolač bez – brašna i šećera.
Sastojci:
- dvije banane
- dva jajeta
- velika kašika meda
- velika kašika jogurta
kašika kakaa
- kašika kokosovog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer ili nekoliko kapi arome vanile
- 100 g tamne čokolade
- malo mlijeka
Priprema
Prvo, ogulite i izgnječite dvije velike banane viljuškom ili izblendajte u blenderu.
Zatim, dodajte jednu kašiku meda, kašiku jogurta, kakao, kokosovo brašno, vanilin šećer i prašak za pecivo. Dobro promiješajte sve sastojke.
Nakon toga, u posebnoj zdjeli umutite dva jajeta viljuškom ili mikserom i dodajte ih prethodnoj smjesi. Lagano izmiješajte kašikom da se sve sjedini.
Sipajte smjesu u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepni oko 30 minuta. Provjerite je li kolač pečen pomoću čačkalice.
Za glazuru, otopite 100 grama tamne čokolade na pari ili u mikrovalnoj peći i postepeno dodajte malo mlijeka dok ne dobijete glatku smjesu.
Gotov kolač izvadite iz rerne, izbockajte ga čačkalicom po cijeloj površini i prelijte glazurom. Ostavite da se ohladi i stisne prije rezanja na komade.
