/ -SHUTTERSTOCK
28/09/2025 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Čokoladni kolač bez brašna i šećera

Rijetko ko može odoljeti čokoladnom kolaču, a u posljednje vrijeme zdrave verzije recepata sve više su tražene iz želje za uživanjem u okusima bez griže savjesti.

Ako volite čokoladu, a želite paziti na zdravlje i liniju, donosimo vam recept za vrlo ukusan čokoladni kolač bez – brašna i šećera.

Sastojci:

- dvije banane

- dva jajeta

- velika kašika meda

- velika kašika jogurta

kašika kakaa

- kašika kokosovog brašna

- 1 prašak za pecivo

- 1 vanilin šećer ili nekoliko kapi arome vanile

- 100 g tamne čokolade

- malo mlijeka

Priprema

Prvo, ogulite i izgnječite dvije velike banane viljuškom ili izblendajte u blenderu.

Zatim, dodajte jednu kašiku meda, kašiku jogurta, kakao, kokosovo brašno, vanilin šećer i prašak za pecivo. Dobro promiješajte sve sastojke.

Nakon toga, u posebnoj zdjeli umutite dva jajeta viljuškom ili mikserom i dodajte ih prethodnoj smjesi. Lagano izmiješajte kašikom da se sve sjedini.

Sipajte smjesu u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepni oko 30 minuta. Provjerite je li kolač pečen pomoću čačkalice.

Za glazuru, otopite 100 grama tamne čokolade na pari ili u mikrovalnoj peći i postepeno dodajte malo mlijeka dok ne dobijete glatku smjesu.

Gotov kolač izvadite iz rerne, izbockajte ga čačkalicom po cijeloj površini i prelijte glazurom. Ostavite da se ohladi i stisne prije rezanja na komade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. decembar 2025 01:35