/ -JUTJUB/BOSANSKA KUHINJA
21/08/2025 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kolač s jogurtom i grizom najmekši ljetnji desert

Griz je lagan i hranjiv sastojak, a desertima daje savršenu mekoću i prozračnost. U kombinaciji sa svježim jagodama i breskvama, pretvara se u pravu ljetnu poslasticu koja osvježava na prvi zalogaj.

U kolaču s jogurtom i grizom uživaće te bez puno truda, jer je priprema brza i jednostavna. Savršen je za tople dana kada želite nešto slatko, a lagano.

Sastojci za biskvit

150 g griza 

2 jaja

100 g šećera

100 ml ulja

100 ml jogurta 

1 kašikica limun korice

1 kesica praška za pecivo 

Sastojci za preliv, šlag kremu i voće

300 g soka od narandže

2 kašike šećera

3 kesice vanilija šećera 

400 g borovnica i breskvi

vanila šlag krema

120 ml mlijeka

Priprema

Pjenasto umutiti jaja sa šećerom. Dodati jogurt i ulje pa sjediniti. Umiješati griz, prašak za pecivo i limunovu koricu. Pripremljenu masu sipati u pleh i peći u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta, da biskvit porumeni. U dubljoj posudi zagrijati sok od narandže, dodati obični i vanila šećer te preliti preko vrućeg biskvita. Kolač ohladiti i servirati po želji sa svježim voćem, sladoledom i šlag kremom vanile.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
KOLAČGRIZJOGURT
05. decembar 2025 22:19