/ -SHUTTERSTOCK
19/11/2025 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kuglof sa karamelom i orasima

Harmonija mekog, vazdušastog kuglofa uz bogat miris karamele i hrskavost oraha.

Sastojci:

4 jaja

100 g šećera

korica limuna po želji

jedna šolja od 50 ml ulja

dve kašike otopljenog maslaca

200 ml jogurta

jednu šolju od 200 g brašna

jedan prašak za pecivo

jedan puding od karamele

šoljica od 200 g sjeckanih oraha

jedna šoljica od 100 g suvog grožđa

Priprema:

Umutite posebno bjelanca sa šećerom dok ne dobijete čvrstu strukturu. U posebnoj posudi pomiješajte prosijano brašno, puding od karamele i prašak za pecivo.

Postepeno dodajte ovu suvu smjesu u umućena bjelanca i nježno miješajte špatulom. Zatim dodajte žumanca, ulje, otopljeni maslac, jogurt i koricu limuna. Sve lagano miješajte dok se sastojci ne sjedine. Na kraju umješajte sjeckane orahe i suvo grožđe. Sipajte smjesu u pripremljen kalup za kuglof. Pecite na 180 do 190°C oko 60 minuta.

Karamel preliv:

Pred sam kraj pečenja u šerpicu stavite dvije pune kašike šećera. Ostavite da se šećer potpuno istopi i pretvori u karamelu. U karamel dodajte jednu kašiku maslaca, pa to sve dobro izmiješajte da se izjednači. Vruć kuglof polako prelijte tim karamelom, pazeći da preliv pređe između rebara. Ostavite da se ohladi prije služenja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. decembar 2025 08:51