Sastojci:
4 jaja
100 g šećera
korica limuna po želji
jedna šolja od 50 ml ulja
dve kašike otopljenog maslaca
200 ml jogurta
jednu šolju od 200 g brašna
jedan prašak za pecivo
jedan puding od karamele
šoljica od 200 g sjeckanih oraha
jedna šoljica od 100 g suvog grožđa
Priprema:
Umutite posebno bjelanca sa šećerom dok ne dobijete čvrstu strukturu. U posebnoj posudi pomiješajte prosijano brašno, puding od karamele i prašak za pecivo.
Postepeno dodajte ovu suvu smjesu u umućena bjelanca i nježno miješajte špatulom. Zatim dodajte žumanca, ulje, otopljeni maslac, jogurt i koricu limuna. Sve lagano miješajte dok se sastojci ne sjedine. Na kraju umješajte sjeckane orahe i suvo grožđe. Sipajte smjesu u pripremljen kalup za kuglof. Pecite na 180 do 190°C oko 60 minuta.
Karamel preliv:
Pred sam kraj pečenja u šerpicu stavite dvije pune kašike šećera. Ostavite da se šećer potpuno istopi i pretvori u karamelu. U karamel dodajte jednu kašiku maslaca, pa to sve dobro izmiješajte da se izjednači. Vruć kuglof polako prelijte tim karamelom, pazeći da preliv pređe između rebara. Ostavite da se ohladi prije služenja.
