Svaki sloj pažljivo zamotanog tijesta skriva savršenu kombinaciju cimeta i smeđeg šećera, a uz šoljicu kafe ili tople čokolade, postaju pravi mali ritual uživanja.
Sastojci
Tijesto:
500 g brašna
75 g šećera
10 g soli
10 g suvog kvasca
250 ml mlijeka (mlakog)
2 jaja
100 g otopljenog maslaca
Za fil/nadjev:
100 g smeđeg šećera
2 - 3 kašike mljevenog cimeta
50 g otopljenog maslaca
Glazura:
100 g šećera u prahu
2 - 3 kašike mlijeka
1 kašikica vanilin šećera
Priprema
U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, sol i suvi kvasac. U drugoj zdjeli umutite mlako mlijeko i jaja, a zatim dodajte otopljeni maslac. Polako dodajte mokre sastojke u suhe, miješajući dok se ne formira tijesto. Zatim, tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i mijesite ga oko 10 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Stavite tijesto u nauljenu zdjelu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči.
Dok se tijesto diže, pripremite nadjev. Pomiješajte smeđi šećer i mljeveni cimet u maloj zdjeli. Otopite maslac i pripremite ga za premazivanje tijesta.
Kada je tijesto naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u pravougaonik (oko 40x60 cm). Premažite tijesto otopljenim maslacem, a zatim ravnomjerno pospite mješavinu šećera i cimeta. Počnite od duže strane i čvrsto zarolajte tijesto u valjak. Kada završite, odrežite rolnice debljine oko 3-4 cm. Rolnice stavite u nauljenu vatrostalnu posudu ili pleh, ostavljajući malo prostora između njih da se mogu širiti. Pokrijte ih i ostavite da se dižu još 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite rolnice 25 - 30 minuta ili dok ne postanu zlatno smeđe.
Dok se rolnice peku, pripremite glazuru miješanjem šećera u prahu, mlijeka i vanilin šećera. Kada su rolnice pečene, izvadite ih iz pećnice i prelijte glazurom dok su još tople.
