/ -SHUTTERSTOCK
28/11/2025 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Tajne savršenih kiflica: Mekane, jednostavne i punjene po želji

Ako tražite jednostavan, a ukusan obrok, mekane i mirisne kiflice su uvijek sjajan izbor. Tijesto se ne mora dugo dizati, sve se radi direktno u posudi za pečenje, a nakon pečenja kiflice postaju još mekše ako ih prekrijete krpom.

Punite ih po želji – slatkim eurokremom, pekmezom, sirom ili orasima, a za slanu varijantu dovoljno je dodati malo soli i šećera te ih posuti susamom prije pečenja.

Sastojci:

Tijesto:

250 ml mlakog mlijeka

3 kašike šećera

1 kockica svježeg kvasca

500 g brašna

100 ml ulja

1 kašika soli

1 žumance

Nadjev:

Eurokrem (ili po želji mljeveni orasi, pekmez…)

Premaz:

1 žumance

Malo mlijeka

Ostatak:

Šećer u prahu za posipati

Priprema:

U mlako mlijeko izmrvite kvasac, dodajte šećer i promiješajte. U posudu stavite dio brašna i napravite udubinu. Dodajte pripremljeni kvasac, ulje, sol i žumance, sjedinite varjačom. Postepeno dodajte ostatak brašna i mijesite rukama. Tijesto oblikujte u valjak i podijelite na tri jednaka dijela. Od svakog dijela napravite lopticu i razvucite u krug. Krug podijelite na osam dijelova. Na sredinu nanesite nadjev, preklopite krajeve i formirajte kiflice. Slažite ih na tepsiju s masnim papirom, pokrijte krpom i ostavite 45 minuta da odstoje. Pomiješajte žumance s malo mlijeka i premažite kiflice. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta. Pečene kiflice pokrijte krpom, ostavite da se hlade i pospite šećerom u prahu prije posluživanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. decembar 2025 15:39