Recept smo pronašli na YouTube kanalu "Domaći recepti".
Sastojci:
2 x 200 grama šlaga u prahu
2 x 300 mililitara vode (ili mineralne vode/mlijeka)
2 x 180 grama kisele pavlake
2 x 50 grama šećera u prahu
600 grama mljevenog keksa
200 grama mljevenih oraha
100 grama crne čokolade
80 grama mliječne čokolade
jedna kašika ulja
Za dekoraciju su potrebni šlag i mljeveni orasi.
Priprema:
Najprije otopite obje čokolade s kašikom ulja pa ostavite da se kratko ohladi. Nakon toga, umutite 200 grama šlaga s 300 mililitara vode (ili mineralne vode/mlijeka) dok ne dobijete čvrst šlag.
Potom dodajte 180 grama kisele pavlake i 50 grama šećera u prahu. Dobro umutite pa postepeno dodajte 600 grama mljevenog keksa. Smjesa mora biti čvršća. Prebacite je u kalup prečnika 24 centimetra i poravnajte.
Slijedi priprema drugog sloja. Umutite 200 grama šlaga s 300 mililitara vode. Dodajte 180 grama kisele pavlake, 50 grama šećera u prahu i mljevene orahe. Kratko promiješajte pa dodajte otopljenu čokoladu i ponovo sve dobro promiješajte. Prelijte ovu smjesu preko prvog sloja i poravnajte.
Tortu je potrebno ohladiti najmanje 1,5 do dva, a onda je lagano izvadite iz kalupa. Možete je odmah jesti, ali možete je i dekorisati šlagom i mljevenim orasima.
