
Sastojci:
Za testo:
7 jaja
120 g putera
120 g šećera
120 g čokolade za kuvanje (otopljene i ohlađene)
120 g brašna
četvrtina kašičice soka od svježeg limuna
Za fil:
šolja pekmeza od kajsije
3 kašike samljevenog pekmeza od kajsija
Za glazuru:
100 grama kvalitetne crne čokolade
2 kašike putera
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pleh premažite puterom i pospite brašnom.
Razdvojte bjelanca od žumanaca. Bjelanca umutite, a žumanca sačuvajte. Pjenasto umutite puter, dodajte mu polovinu šećera i mutite dok se šećer ne istopi. Dodajte jedno po jedno žumance, svaki put muteći dok se masa ne izjednači. Dodajte otopljenu i ohlađenu čokoladu. Čokolada mora da bude ohlađena, inače će da istopi puter. Mutite sve mikserom dok ne dobijete glatku masu, pa je ostavite po strani.
Umućenim bjelancima dodajte sok od limuna, pa mutite dok se ne stegne. Postepeno, kašiku po kašiku, dodajte ostatak šećera i mutite mikserom dok se šećer ne istopi i sneg ne postane srednje čvrst i sjajan. U masu s puterom dodajte oko trećinu snijega od bjelanaca, i varjačom pažljivo izmiješajte. Postepeno dodajte ostatak snijega od bjelanaca.
Prosijte brašno preko cijele površine smjese i na isti način izmiješajte. Podijelite i razvucite smjesu u dvije pripremljene tepsije, pa stavite u rernu. Smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite oko 35 minuta. Torta je pečena kada čačkalica ubodena u sredinu tijesta izađe potpuno čista. Ostavite testo u tepsijama oko pet minuta, pa ga izvadite da se hladi na krpi.
Pekmez prokuvajte kako bi se malo zgusnuo. Premažite koru, pa poklopite drugom korom.
Cijelu tortu premažite mlevenim pekmezom od kajsija, pa razlijte vruću čokoladnu glazuru.
Za glazuru čokoladu izlomite na komadiće i, zajedno s puterom, stavite u malu šerpu. U većem sudu zagrijte vodu do ključanja, skinite s vatre i sačekajte minut. Postavite sud sa čokoladom u sud sa vodom i čekajte pet minuta. Izmiješajte smjesu dok ne postane glatka. Izvadite iz vode i miješajte dok glazura ne postane dovoljno tečna da može da se razliva.
Glazuru razlijte i razvucite kašikom preko torte.
Коментари (2)
Оставите свој коментар