/ -TUMAGAZIN.RS/INSTAGRAM
15/04/2025 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Saher torta idealna poslastica za praznike

Saher torta zauzima počasno mjesto na prazničnim trpezama

Sastojci:

Za testo:

7 jaja

120 g putera

120 g šećera

120 g čokolade za kuvanje (otopljene i ohlađene)

120 g brašna

četvrtina kašičice soka od svježeg limuna

Za fil:

šolja pekmeza od kajsije

3 kašike samljevenog pekmeza od kajsija

Za glazuru:

100 grama kvalitetne crne čokolade

2 kašike putera

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pleh premažite puterom i pospite brašnom.

Razdvojte bjelanca od žumanaca. Bjelanca umutite, a žumanca sačuvajte. Pjenasto umutite puter, dodajte mu polovinu šećera i mutite dok se šećer ne istopi. Dodajte jedno po jedno žumance, svaki put muteći dok se masa ne izjednači. Dodajte otopljenu i ohlađenu čokoladu. Čokolada mora da bude ohlađena, inače će da istopi puter. Mutite sve mikserom dok ne dobijete glatku masu, pa je ostavite po strani.

Umućenim bjelancima dodajte sok od limuna, pa mutite dok se ne stegne. Postepeno, kašiku po kašiku, dodajte ostatak šećera i mutite mikserom dok se šećer ne istopi i sneg ne postane srednje čvrst i sjajan. U masu s puterom dodajte oko trećinu snijega od bjelanaca, i varjačom pažljivo izmiješajte. Postepeno dodajte ostatak snijega od bjelanaca.

Prosijte brašno preko cijele površine smjese i na isti način izmiješajte. Podijelite i razvucite smjesu u dvije pripremljene tepsije, pa stavite u rernu. Smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite oko 35 minuta. Torta je pečena kada čačkalica ubodena u sredinu tijesta izađe potpuno čista. Ostavite testo u tepsijama oko pet minuta, pa ga izvadite da se hladi na krpi.

Pekmez prokuvajte kako bi se malo zgusnuo. Premažite koru, pa poklopite drugom korom.

Cijelu tortu premažite mlevenim pekmezom od kajsija, pa razlijte vruću čokoladnu glazuru.

Za glazuru čokoladu izlomite na komadiće i, zajedno s puterom, stavite u malu šerpu. U većem sudu zagrijte vodu do ključanja, skinite s vatre i sačekajte minut. Postavite sud sa čokoladom u sud sa vodom i čekajte pet minuta. Izmiješajte smjesu dok ne postane glatka. Izvadite iz vode i miješajte dok glazura ne postane dovoljno tečna da može da se razliva.

Glazuru razlijte i razvucite kašikom preko torte.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Коментари (2)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
    
This comment was minimized by the moderator on the site

Sramno. Jesu li opet izgovorili "Ostrogami" nasilnici kad su zlostavljali životinju i pretukli susjeda? Baš kako dolikuje petrovićkoj Crnoj Gori, šta god to mandićevaki značilo, a dodatno okovanoj nemoralnošću mladih muškaraca.

Mila Kasalica
This comment was minimized by the moderator on the site

Sta iko na ovo moze reci? To smo mi i mi znamo da smo to mi, samo se "pravimo", da to nije tako i da smo bolji i tako, lazemo sami sebe.
A dobro znamo kakvi smo. Jer da nije tako, zar bi u Crnoj Gori, malenoj i malobrojnoj, bilo ovoliko ovakvih...

Sta iko na ovo moze reci? To smo mi i mi znamo da smo to mi, samo se "pravimo", da to nije tako i da smo bolji i tako, lazemo sami sebe.
A dobro znamo kakvi smo. Jer da nije tako, zar bi u Crnoj Gori, malenoj i malobrojnoj, bilo ovoliko ovakvih slucajeva, tuca, silovanja i ljudi i zivotinja, prebijanja zena, ubistava, kriminala, korupcije, kradja, lazi i podvala, sumanute voznje, saobracajnih pogibelji...
Crna Gora takva nije bila. Znam to dobro. I sve sto se nagomilalo u ovih 30-tak godina trazi ozbiljan "reset". U familiji, pre svega ( skoro da je vise i nemamo, mislim na onu pravu i zdravu, crnogorsku), pa u vrticima, pa u skolama i na fakultetima, pa cemo, mozda za 30-50 godina, poceti da stasavaju neke nove generacije, koje ce "ponistiti" ovo zlo.
Ali, ako odmah pocnemo! No, koliko vidim, mislim da za tako nesto mi nemamo spremnosti, cini mi se ni volje.

Учитај више
HercegNovi4s
Још нема објављених коментара

Оставите свој коментар

  1. Региструјте се или пријавите на свој налог
27. april 2025 17:38