Predlažemo vam recept za domaći sladoled - poslasticu koja će vas ovog ljeta lijepo rashladiti.
Sastojci:
– 150 g šećera
– 250 ml mlijeka
– 1/4 kašičice soli
– 2 kašike kakao praha
– 3 žumanceta
– 50 g isjeckane čokolade
– 1 kašičica ekstrata vanile
Priprema:
Pomiješajte šećer, mlijeko, so i kakao i zagrijavajte u dubokoj šerpi na umjerenoj temperaturi uz stalno miješanje dok ne počne da struji.
Stavite žumance u činiju i lagano ga umutite. U žumanca staviti oko 125 ml tople smjese i umutiti, pa sve sipati u toplu smjesu.
Ponovo zagrijati dok se ne zgusne, ali ne bi trebalo da proključa. Sklonite sa ringle, dodajte isjeckanu čokoladu i miješajte dok se ne istopi. Smjesu sipajte u hladnu činiju i stavite u frižider dok se ne ohladi.
Sladoled izmiješajte i sipajte u odgovarajuću činiju i stavite u zamrzivač.
Povremeno možete izvaditi sladoled iz zamrzivača i promiješati ga.