/ -SHITTERSTOCK
04/05/2024 u 16:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kako se pravi najbolja uskršnja pogača

Svaka domaćica ima svoj recept za pripremu vaskršnje pogače, a mi smo odabrali da je ovaj put napravimo po sledećem receptu. Preukusna je i svi će biti oduševljeni.

Kako se pravi najbolja uskršnja pogača

Ovo je najbolji recept koji smo isprobali za vaskršnju pogaču:

Sastojci:

200 ml mlijeka

200 ml vode

10 g suvog kvasca

1 kašičica šećera

2 ravne kašičice soli

50 ml ulja

550 g brašna

125 g putera

125 g sitnog sira

3 struka mladog luka

1 jaje

sjeme lana

susam

Priprema:

U vanglici sjediniti mlako mlijeko, šećer, suvi kvasac i kašičicu brašna, promiješati, pa sipati ulje.

Posebno sjediniti brašno s kašičicom soli, pa postepeno dodavati umućenim sastojcima u vanglici i miješati dok se ne dobije gusta smjesa. Prebaciti je na radnu površinu posutu brašno i mijesiti rukom dok se ne dobije glatko tijesto.

Vanglicu premazati uljem, ubaciti u nju jufku tijesta i odozgo je premazati uljem. Prekriti platnenom krpom i ostaviti na toplom da nadođe.

Nadošlo tijesto istanjiti u pravougaonu koru. Posebno umutiti sitni sir sa omekšanim puterom i kašičicom soli, pa ravnomjerno premazati preko tijesta. Odozgo posuti mladim lukom i urolati. Jedan kraj rolata odsjeći i od njega napraviti jufku za središnji dio pogače.

Rolat prebaciti na papir za pečenje, pa krajeve spojiti. Dobijeni obruč od tijesta zasjeći na svakih 2 cm, pa rolate naizmjenično izvlačiti na lijevu i desnu stranu dok se ne oblikuje pogača. U sredinu staviti prethodno oblikovanu jufku.

Pogaču zajedno s papirom prebaciti u okruglu tepsiju, premazati je umućenim jajetom, latice posuti susamom a centralni dio sjemenom lana. Peći u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.

Savjet: Pogaču možete praviti i bez mladog luka, samo sa sirom i puterom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 17:31