Sastojci
1 kg skuše
1 kg bijelog krompira
2 veće glavice crnog luka
4-5 čenova bijelog luka
1 limun
1 veza peršuna
1 kašičica sjeckanog bosiljka
60 ml maslinovog ulja
300 ml bijelog vina
morska so po ukusu
mljeveni biber po ukusu
Priprema:
Skuše očistiti, odsjeći im glave a trup isjeći na krupnije komade.
Crni luk očistiti i isjeći na rebarca, krompir oguliti i isjeći na kriške.
U činiji sjediniti maslinovo ulje, rendanu koru i sok od limuna, pasirani bijeli luk, sjeckani bosiljak i peršun. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
U vanglici sjediniti krompir i crni luk, pa preliti marinadom, dodati komade skuše, te sve zajedno polako promiješati da bi se marinada ravnomjerno rasporedila.
Dublju tepsiju obložiti papirom za pečenje i prebaciti u nju povrće s ribom. Preliti bijelim vinom i preći u zagrijanoj rerni na 200°C dok krompir ne omekša a riba ne porumeni.