/ -GETTYIMAGES
07/05/2024 u 15:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Proljećna musaka

Musaka je jedno do onih jela kojem niko ne može da odoli. A ako želite manje kaloričnu verziju, tu je preukusna prolećna musaka.

Sastojci:

800 g tikvica, isječenih na kolutove

1 glavica crnog luka, isječenog na kockice

450 ml paradajz sosa

600 g mljevenog mesa

2-4 čena bijelog luka, ispasirana

2 kašike maslinovog ulja

so i biber, po ukusu

1½ kašičica sušenog origana

 1 lovorov list

1 šolja rikota sira

¼ šolje mljevenog parmezana

svježe začinsko bilje po izboru, isjeckano

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni i podmažite posudu za pečenje (30x 20 cm) maslinovim uljem.

Zagrijte ulje u velikom tiganju, na srednjoj temperaturi.

Dodajte luk i dinstajte dok ne postane staklast i mekan, oko 3-4 minuta.

Dodajte bijeli luk i dinstaje još jedan minut.

Zadim dodajte meso i dinstajte sve dok ne promijeni boju. Sve vrijeme miješajte.

Dodajte paradaz sos, lovorov list, origano, so i biber. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte dok se sos ne ukuva, oko 15 minuta. Sklonite sa špreta i uklonite lovorov list.

Na dno tepsije ređajte tikvice, pa preko sipajte meso i rikota sir. Zatim opet stavite sloj tikvica, pa meso, pa rikota sir. Postupak je isti kao i za klasičnu musaku od krompira. Na vrhu treba da budu tikvice koje treba posuti parmezanom.

Pecite musaku 25-30 minuta, a zatim je pospite svježim začinskim biljem po želji.

Napomena: Kada isječete tikvice, posolite ih i ostavite da odstoje bar pola sata, kako bi ispustile višak tečnosti. Zatim ih dobro ocijedite i poređajte na papirni ubrus.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 16:37