/ -SHUTTERSTOCK
12/11/2024 u 18:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kako se pravi napuljska pica: Tajne koje znaju samo Italijani

Sjećate se scene iz filma "Jedi, moli, voli" gdje lik Julie Roberts priznaje da "ima ljubavnu vezu sa picom"? Ovo je bila ista ona napuljska pica koja je očarala sve koji su posjetili Italiju – a koju je vrlo lako pripremiti kod kuće. Dakle, koje su tajne savršenog tijesta za picu – i kako se pravi napuljska pica?Otkrivamo tajnu kako se pravi napuljska pica

1. Jednostavnost. Oni koji su putovali u Italiju neće vam dozvoliti da lažu – tamo su najpopularnije (i ukusne) pice Margarita i Marinara. Prva je punjena paradajzom, mocarelom i bosiljkom, druga je punjena paradajzom i bijelim lukom. Drugim riječima, savršenstvo leži u jednostavnosti!

2. Veoma visoka temperatura. Da biste postigli tu tanku, hrskavu i rumenu koricu, picu treba da pečete na maksimalnoj temperaturi. Ako nemate posebnu pećnicu, koristite kamen za picu.

3. Prirodni sos. Napuljski sos za picu se sastoji samo od paradajza i malo soli. Bez začina, konzervansa ili boja.

4. Svježa mocarela. Napuljska pica koristi svježu i ne previše tečnu mocarelu. Da pica ne postane "vodenasta" od sira, isjecite je prečnika nešto manje od centimetra.

5. Posebno brašno. Brašno namijenjeno baš za picu daje pahuljasto, tanje tijesto – možete ga pronaći u prodavnici ili na mreži.

6. Ohlađeno tijesto. Ovo nije neophodna stavka, ali tijesto koje stoji u frižideru 2 dana prije pravljenja pice imaće složeniji i blago orašasti ukus.

Recept za napuljsku picu

Vrijeme pripreme: 1 sat 10 minuta

Recept je za 6 osoba

Sastojci:

350 grama brašna

Svjež kvasac

200 ml vode (mlake)

1 kašičica šećera

Prstohvat morske soli

Maslinovo ulje

Mocarela

Paradajz sos

Svjež bosiljak

Bijeli luk

Priprema:

U malo mlake vode izmrvite svjež kvasac i dodajte kafenu kašiku šećera. Ostavite sa strane.

U posebnu posudu prosijte brašno, dodajte so i, kada kvasac nadođe, sipajte i pjenu od kvasca u brašno. Dodajte malo maslinovog ulja i ostatak vode i zamijesite gipko tijesto. Pokrijte krpom i ostavite da se diže na toplom oko pola sata. (Tijesto možete umijesiti i dan ranije i čuvati u frižideru, kako bi korica bila hrskavija i ukusnija).

Nakon tog vremena, razvucite tijesto veličine pleha ili kalupa u kojem ćete peći picu. Ako želite da pica bude tradicionalno italijanska, potrudite se da testo bude što tanje razvučeno.

Kada ste stavili testo u pleh, ostavite da odstoji još 20-ak minuta prije nadjeva.

Zagrijte rernu na 250 stepeni.

Dok se rerna grije, tijesto premažite paradajz sosom i dodajte tanko isječenu mocarelu. Preko toga možete da stavite i sitno isjeckan bijeli luk ili bijeli luk u prahu.

Pecite u zagrijanoj rerni 7 minuta, dok se sir ne istopi, a tijesto ne dobije zlatnu koricu.

Izvadite iz rerne i dodajte svježe isjeckan bosiljak. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. novembar 2024 21:11