/ -SHUTTERSTOCK
08/06/2024 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Krempita s višnjama

Neki deserti su prosto nezamjenljivi, a jedan od njih je stara, dobra krempita koji svi obožavamo. Možete je napraviti i sa ostalim voćem, ne samo sa višnjama.

Sastojci:

500 g lisnatog tijesta

6 jaja

250 g šećera

2 kesice vanilin šećera

200 g gustina

1.5 l mlijeka

225 g putera

2 dl slatke pavlake

Za voćni fil:

300 g višanja

100 g šećera

1 dl vode

50 g gustina

Za šlag:

2,5 dl slatke pavlake

100 g šlaga u prahu

Priprema:

Odmrznite lisnato tijesto na sobnoj temperaturi, podijelite ga na dva dijela i razvijte oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini.

Preko okrenutog, velikog, pravougaonog pleha stavite papir za pečenje, pa poređajte tijesto i izbockajte ga viljuškom. Pecite oko 15 minuta u rerni zagrijanoj na 200 °C.

Stavite mlijeko da se kuva, ali ne cijelu količinu. Umutite jaja, šećer, 300 ml mlijeka i vanil šećer. Umućena jaja sipajte u vrelo mlijeko i kuvajte sve dok se ne zgusne. Sve vrijeme miješajte žizom ili varjačom.

Sklonite šerpu sa šporeta i u vreo fil dodajte polovinu putera. Miješajte sve dok se sastojci ne sjedine. Ostavite da se fil potpuno ohladi.

Drugu polovinu putera umutite mikserom pa dodajte u ohlađen fil i miješajte sve dok se ne sjedini. Na kraju dodajte slatku pavlaku i umutite fil mikserom.

Operite višnje i uklonite koštice, a zatim ih sipajte u šerpu. Dodajte šećer i zagrijevajte na srednjoj temperaturi dok ne proključa. U to dodajte gustin razmućen u malo hladne vode i miješajte sve dok se ne zgusne. Skolonite sa špreta i ostavite da se malo prohladi (ali ne potpuno da se ohladi jer će se u tom slučaju teško razmazati preko fila).

Stavite u tepsiju jednu ispečenu koru od lisnatog tijesta i preko nje sipajte 2/3 filal. Preko fila ravnomjerno rasporedite višnje. Preko višanja nanesite preostalu količinu fila.

Umutite šlag i slatku pavlaku pa rasporedite preko fila. Preko stavite drugu koru i pospite šećerom u prahu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. novembar 2024 20:42