Sastojci:
1 pakovanje kora za lazanje, svježe ili obične
6 kašika neslanog putera
1 crni luk, sitno sjeckan
2 čena bijelog luka, sitno isjeckan
6 kašika višenamjenskog brašna
3 ½ šolje punomasnog mlijeka, toplo
1 lovorov list
Prstohvat svježe rendanog muškatnog oraščića
So i biber, prema ukusu
250 g gaude ili drugog kačkavalja, narendanog
250 g mocarela sira, narendanog
125 g parmezana, narendanog
125 g gorgonzola sira, narendanog
Priprema:
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Sipajte vodu u veliki lonac, posolite je i sačekajte da provri, a potom u skuvajte kore lazanje al dente (oko dva minuta manje nego što je navedeno na pakovanju). Ocijedite ih i ostavite na nauljen pleh.
Zagrijte puter u srednjem tiganju, dok se ne rastopi. Dodajte luk i bijeli luk i dinstajte dok ne postane staklas, a potom dodajte brašno i konstantno miješajte oko pet minuta. Polako dosipajte toplo mlijeko uz stalno miješanje. Dodajte lovorov list i muškatni oraščić i nastavite da kuvate sos dok se ne zgusne. Uklonite lovorov list i začinite sa solju i biberom. Uklonite sa vatre i ostavite sa strane, piše ona.rs. Da biste sastavili lazanje, rasporedite tanak sloj bešamel sosa u podmazanu posudu za pečenje. Složite četiri do pet kora po dužini jedan pored drugog, sa ivicama koje se preklapaju.
Prelijte slojem bešamela i slojem svakog sira. Ponovite za još dva sloja: tjestenina, sos, sir.
Prelijte posljednji sloj tjestenine sa izdašnom količinom sosa, a zatim slojem sira. Pokrijte folijom.
Pecite u zagrijanoj rerni oko 15 minuta. Uklonite foliju, povećajte temperaturu na 250 stepeni i nastavite da pečete još 15 minuta ili dok ne porumeni.
Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji desetak minuta prije rezanja. Po želji ukrasite peršunom ili bosiljkom.