/ -SHUTTERSTOCK
20/06/2024 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Limunada sa lavandom osvaja svako nepce

Limunada je tradicionalno jedan od najpoznatijih i najpopularnijih ljetnjih napitaka. Osvježavajuće i kiselkaste note limuna efektno osvježavaju i gase vrućine u ljetnjim danima, a ako volite da eksperimentišete raznim ukusima, svakako preporučujemo da isprobate limunadu sa lavandom.

Lavanda je aromatična biljka karakterističnog mirisa iz porodice usnatica (Lamiaceae). U ovu porodicu se ubrajaju i žalfija, nana, majčina dušica, matičnjak i brojne druge aromatične biljke. Lavanda se generalno smatra jestivom biljkom, a u kulinarskom svijetu se najčešće koriste podvrste lavande iz Engleske i Provanse.

Američki Nacionalni instituti za zdravlje (NIH) navode da se lavanda smatra vjerovatno bezbjednom u prehrambenim količinama i da je vjerovatno bezbjedna u medicinskim količinama. NIH ne preporučuje upotrebu lavande tokom trudnoće ili dojenja, zbog nedovoljnog poznavanja efekata.

Poznato je da je lavanda dobar saveznik u borbi protiv moljaca, kao sirovina za eterična ulja, a idealna je i kao dekorativna dvorišna biljka. Ono po čemu je manje poznata, ali ne i manje bitna je upotreba u prehrani.

Jedan od najpopularnijih recepata sa lavandom je upravo limunada sa lavandom. Možda na prvi mah zvuči neobično, ali ljetni cvijet se idealno slaže sa ljetnim pićem. Poznato piće od limuna se idealno uklapa sa notama lavande, te ne sumnjamo da će ovaj napitak na prvu osvojiti sve ljubitelje bogatih, aromatičnih ukusa.

Ovo osvježavajuće piće poboljšava raspoloženje, opušta, donosi mir i ima pozitivne učinke na imunitet.

Sasvim dovoljno razloga da se popne na listu najpopularnijih ljetnih pića.

Bitan savjet jeste da ne pretjerate sa lavandom, jer lavanda kao vrlo snažna biljka ima tendenciju da dominira pićem, pa pripazite da vaš napitak ne počne da liči na kupku od lavande prije nego na limunadu. Priprema je prilično jednostavna, a potrebno vam je svega nekoliko sastojaka.

Unaprijed pripremljen sirup od lavande može da stoji u frižideru i do dvije sedmice, tako da ne brinite ako sve ne iskoristite odmah. Količinu zaslađivača koji koristite prilagodite svom ukusu, ne morate striktno da pratite recept, pratite sebe i svoje preference.

Dodajte još limunovog soka ako je preslatko ili razblažite vodom ako je previše jak i intenzivan ukus. Imajte pri ruci dosta leda da ohladite ili razblažite limunadu.

Recept

SASTOJCI:

1 čaša svježe iscijeđenog soka limuna 1 čaša vode 3 čaše mineralne vode 10 stabljika svježe lavande s cvijetom zaslađivač po želji (agavin sirup, med ili javorov sirup)

PRIPREMA:

Na laganoj vatri u tavi pomiješati vodu, zaslađivač i lavandu. Pusti da lagano provri i da se zaslađivač stopi sa tečnošću. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi. Hladno procijediti kako bi se dobio čist sirup. U bokalu pomiješati pripremljen sirup, limunov sok i mineralnu vodu. Pripremljen napitak čuvati u frižideru i prije posluživanja dekorisati po želji, najbolje stabljikama lavande i limunom sječenim na kolutiće.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jul 2024 11:48