/ -SHUTTERSTOCK
15/06/2024 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mafini sa tikvicama, brzo se spremaju i preukusni su

Za ovaj jednostavan recept za mafine od tikvica potrebno je 30 minuta.

Sastojci: 

300 g višenamjenskog brašna

1 kesica praška za pecivo

½ kašičice soli

mljeveni crni biber po ukusu

180 g rendanog sira (možete koristiti koji god imate pri ruci)

250 g rendanih tikvica (ne morate ljuštiti koru ako je mekana)

40 g sitno sjeckanog crnog luka

220 ml punomasnog mlijeka

2 velika jajeta

Priprema:

Zagrijte rernu na 200°c. U kalup za mafine stavite papirne korpice za mafine.

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, so i biber u velikoj posudi. Miješajte da se sjedini, a zatim dodajte sir i promiješajte da se sjedini.

U posebnoj posudi srednje veličine pomiješajte rendane tikvice, luk, mleko i jaja i dobro promiješajte.

Dodajte mokre sastojke suvim sastojcima i lagano miješajte dok se ne sjedine (nemojte to raditi brzo).

Rasporedite smjesu u papirne korpice i pobiberite.

Pecite mafine 13-17 minuta, dok ne postanu blago zlatno braon boje, a kada ih nježno ubodete prstom, vraćaju se nazad.

Izvadite mafine s tikvicama iz rerne i ostavite da se ohlade na rešetki da se prohlade, prije nego što ih uzvadite iz kalupa.

Napomena: Mafine možete držati par dana u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi. Prije služenja ih samo zagrijte u mikrotalasnoj ili u pećnici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. novembar 2024 00:25