
Sastojci:
1 ½ kašika maslinovog ulja
1 veliki luk, isječen na kockice
4 čena bijelog luka, sitno nasjeckana
1 kašičica sušenog origana
1 kašičica sušene majčine dušice
1 ½ kašičica soli, plus još po ukusu
biber po ukusu
150 g paradajz paste
120 ml suvog crvenog vina
720 ml povrtnog bujona
185 g crvenog sočiva, natopljenog
35 g oraha, sitno izmrvljenih
410 g pelata
400 g taljatela
1 kašika balzamiko sirćeta
peršun ili bosiljak za ukras
Recept za posnu bolonjeze pastu:
Kako biste napravili posnu pastu, prvo potopite sočivo u vodu na 30 minuta ili do 60 minuta. U međuvremenu pripremite sve ostale sastojke - nasjeckajte luk i bijeli luk, isjeckajte orahe itd. Zagrijte duboki tiganj na jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, a kada se zagrije, dodajte luk i začinite prstohvatom soli. Povremeno miješajte i pržite luk, oko 5 minuta.
Dodajte nekoliko kašika vode i promiješajte. Nastavite da dinstate luk, dodajući još vode svakih nekoliko minuta i često miješajući da ne zagori, dok luk ne omekša i ne porumeni, 9-10 minuta. Dodajte bijeli luk, majčinu dušicu, origano, so i biber po ukusu. Često miješajte i dinstajte 60-90 sekundi.
Umešajte paradajz pastu i kuvajte 2-3 minuta da se karamelizuje, često miješajući, dok ne postane tamnije crvene boje. Ako koristite crno vino, sipajte vino u tiganj i deglazirajte. Kuvajte 1-2 minuta, dok ne ispari miris alkohola i smjesa postane pekmezasta. Sipajte povrtni bujon i promešajte. Dodajte sočivo i orahe, i promiješajte. Zagrijevajte dok smesa ne proključa, a zatim smanjite vatru na nisku i kuvajte 20 minuta, povremeno miješajući.
Dodajte pelat i dinstajte još 15-20 minuta, ili dok sočivo ne omekša, povremeno miješajući da ne zagori. U međuvremenu, skuvajte tjesteninu do al dente. Odvojite kutlaču vode od kuvanja tjestenine. Ocijedite tjesteninu, ali je nemojte ispirati. U bolonjeze sos dodajte balzamiko sirće i promiješajte da se sjedini. Dodajte vruću kuvanu tjesteninu u bolonjeze i miješajte, po potrebi dodajte vodu koju ste odvojili. Ukrasite seckanim peršunom ili bosiljkom. Uživajte! Možda ćete željeti da napravite i posnu pastu sa patlidžanom.
(Svet ukusa)
Коментари (0)
Оставите свој коментар