/ -SHUTTERSTOCK
22/03/2025 u 15:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Najbolja posna bolonjeze pasta

Najbolja posna bolonjeze pasta sa crvenim sočivom je vrlo aromatična, prepuna ukusa i nećete primijetiti razliku u odnosu na onu sa mesom.

Sastojci:

1 ½ kašika maslinovog ulja

1 veliki luk, isječen na kockice

4 čena bijelog luka, sitno nasjeckana

1 kašičica sušenog origana

1 kašičica sušene majčine dušice

1 ½ kašičica soli, plus još po ukusu

biber po ukusu

150 g paradajz paste

120 ml suvog crvenog vina

720 ml povrtnog bujona

185 g crvenog sočiva, natopljenog

35 g oraha, sitno izmrvljenih

410 g pelata

400 g taljatela

1 kašika balzamiko sirćeta

peršun ili bosiljak za ukras

Recept za posnu bolonjeze pastu:

Kako biste napravili posnu pastu, prvo potopite sočivo u vodu na 30 minuta ili do 60 minuta. U međuvremenu pripremite sve ostale sastojke - nasjeckajte luk i bijeli luk, isjeckajte orahe itd. Zagrijte duboki tiganj na jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, a kada se zagrije, dodajte luk i začinite prstohvatom soli. Povremeno miješajte i pržite luk, oko 5 minuta.

Dodajte nekoliko kašika vode i promiješajte. Nastavite da dinstate luk, dodajući još vode svakih nekoliko minuta i često miješajući da ne zagori, dok luk ne omekša i ne porumeni, 9-10 minuta. Dodajte bijeli luk, majčinu dušicu, origano, so i biber po ukusu. Često miješajte i dinstajte 60-90 sekundi.

Umiješajte paradajz pastu i kuvajte 2-3 minuta da se karamelizuje, često miješajući, dok ne postane tamnije crvene boje. Ako koristite crno vino, sipajte vino u tiganj i deglazirajte. Kuvajte 1-2 minuta, dok ne ispari miris alkohola i smjesa postane pekmezasta. Sipajte povrtni bujon i promešajte. Dodajte sočivo i orahe, i promiješajte. Zagrijevajte dok smjesa ne proključa, a zatim smanjite vatru na nisku i kuvajte 20 minuta, povremeno mešajući.

Dodajte pelat i dinstajte još 15-20 minuta, ili dok sočivo ne omekša, povremeno miješajući da ne zagori. U međuvremenu, skuvajte tjesteninu do al dente. Odvojite kutlaču vode od kuvanja tjestenine. Ocijedite tjesteninu, ali je nemojte ispirati. U bolonjeze sos dodajte balzamiko sirće i promiješajte da se sjedini. Dodajte vruću kuvanu tjesteninu u bolonjeze i miješajte, po potrebi dodajte vodu koju ste odvojili. Ukrasite sjeckanim peršunom ili bosiljkom. 

(Svet ukusa)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
{"success":true,"message":null,"messages":null,"data":null,"logged_in":false}
22. mart 2025 15:08