Imamo jednu riječ za tebe: umami. To je japanski izraz za peti ukus, zajedno sa kiselim, slatkim, slanim i gorkim. Umami je duboki ukus koji se nalazi u toliko sastojaka od kojih nam ide voda na usta, uključujući i nekoliko u ovom receptu.
Dresing za Cezar salatu
Sastojci
Preliv je napravljen od osam moćnih sastojaka, uključujući majonez, miso pastu, bijeli luk, maslinovo ulje, inćune i Vorčesterski sos. U osnovi je umami (majonez) pa umami (miso pasta) paa umami (inćuni) pa umami (Vorčesterski sos – napravljen od inćuna). Nije ni čudo što je tako dobar!
Ne postoji jedinstveni recept za preliv za cezar salatu, ali su tipični majonez (ili sirovo jaje; majonez se pravi od jaja), inćuni i vorčesterski sos. Miso pasta nije, i to je ono što izdvaja ovaj recept. Miso je tradicionalna japanska pasta napravljena od fermentisanog zrna soje i soli, između ostalih sastojaka. Iako to možda ne zvuči ukusno na prvi pogled, dozvolite mi da vas uvjerim da je to potpuna bomba ukusa. Miso unosi duboku slanost prelivu koji ga čini gotovo neodoljivim. To je u osnovi magični sastojak.
Potražite miso u dijelu prodavnice kod frižidera; često se nalazi u blizini tofua. Bijeli miso je najbolji za ovaj recept; blaža je varijanta od crvene paste.
Način pripreme
Pravljenje ovog preliva je takođe super jednostavno. Samo umutite sve sastojke u srednjoj posudi i razblažite smjesu sa nekoliko kašika hladne vode. Jedino sjeckanje uključuje bijeli luk i inćun, a ako imate pastu od inćuna, možete samo da sipate malo toga u preliv i preskočite sjeckanje ribe. Konačni rezultat je kremast, bogat i začinjen. To je sve što volite kod preliva za cezar salatu!
Kako koristiti ovaj dresing za Cezar salatu
Očigledno, ovaj preliv je super za cezar salatu, ali i pastu. Takođe čini fantastičan umak za bruskete ili prženo odnosno grilovano povrće. Možete ga koristiti i kao marinadu za pileća prsa i za lososa prije pečenja u rerni.
Ovaj recept se lako može napraviti i u veganskoj varijanti. Samo preskočite inćune i koristite vegetarijanski Vorčester sos. Ako ga nemate, umjesto njega koristite soja sos ili tamari. Okusite začine i po želji dodajte prstohvat soli, piše lepotaizdravlje.rs