/ -SHUTTERSTOCK
05/10/2024 u 13:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Najbolji recept za njoke od bundeve

Njoke sa budnevom je relativno lako napraviti – to je klasičan recept za tjesteninu, s tim što je krompir zamijenjen jesenjim plodom.

Sastojci:

Za njoke:

300 g bundeve

300 g brašna

1 jaje

50 g putera

so, biber

Za sos:

400 g pelata od paradajza

1 luk

so, biber i malo šećera

2 kašičice maslinovog ulja

100 g rendanog parmezana

Priprema:

Bundevu isjeći na male kockice i kuvati u vodi. Kada se skuva, ocijediti je, pa napraviti pire.

Dodajte puter isječen na kockice, posolite i pobiberite, pa miješajte dok se puter ne otopi.

Kad se pire prohladi, dodajte mu brašno i zamijesite glatko tijesto. Uzmite komad tijesta, formirajte manji rolat i isjecite njoke na željenu veličinu. Na isti način obradite ostatak tijesta.

Sipajte vodu u šerpu i posolite je. Kada voda provri, pažljivo ubacujte njoke da se kuvaju. Kada isplivaju – spremne su za jelo.

Vrijeme je za sos. Crni luk sitno isjeckajte i prodinstajte na maslinovom ulju oko 10 minuta. Zatim dodajte paradajz pelat ili paradajz sok, začinite i ukuvajte.

Njoke prelijte sosom, a potom pospite parmezanom. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
NJOKEBUNDEVARECEPT
05. oktobar 2024 14:00