
Sastojci za tijesto:
600 grama brašna
200 mililitara mlake vode
200 mililitara mlakog mlijeka
osam grama suvog ili 30 grama svježeg kvasca
jedna kašičica šećera
tri kašike ulja
jedna kašičica soli
Sastojci za fil:
otprilike 250 grama svježeg sira
jedna kašika pavlake
50 grama maslaca i 50 mililitara ulja za premazivanje
jedno jaje za premazivanje pogače
Priprema:
Najprije spojite kvasac, mlaku vodu, kašiku brašna i šećer pa ostavite da kvasac nabubri nekih pet minuta. Potom dodajte mlijeko, tri kašike ulja, so, umiješajte pa postepeno dodajte brašno.
Tijesto razvaljajte po pobrašnjenoj podlozi pa ostavite u posudi da raste nekih 30 minuta. Tijesto prelijte s jednom kašikom ulja. Nakon što naraste, podijelite ga na tri jednaka dijela pa oblikujte u loptice.
Uzmite jednu lopticu pa razvaljajte tako da bude tanka. Istopite 50 grama maslaca, pomiješajte s malo ulja pa premažite preko razvučenog tijesta. Potom dodajte dio smjese od svježeg sira i pavlake.
Nakon toga, razvaljajte i drugu lopticu tijesta pa je prebacite preko prve razvučene jufke. Ponovo premažite s maslacem pa dodajte smjesu od sira i pavlake. Nakon toga, razvucite i treću lopticu tijesta pa ponovite postupak s premazivanjem.
Kada ih složite jednu na drugu, započnite s preklapanjem tijesta. Gornju jufku sa svih strana preklopite do sredine tijesta tako da nastane kvadrat. Premažite s malo maslaca pa ponovite preklapanja i premazivanje tijesta još dva puta.
Tijesto prebacite u tepsiju pa je rukama dodatno razvucite i ostavite nekih 15 minuta da još malo naraste. Uključite rernu na 200 stepeni. Prije nego što pogaču stavite u rernu na pečenje, premažite je s umućenim jajetom i ostatkom istopljenog maslaca. Pogaču pecite 30 minuta, a čim porumeni možete je prekriti aluminijskom folijom kako kora ne bi potamnila, prenosi klix.ba
Коментари (0)
Оставите свој коментар