Sastojci:
6 velikih krompira
6 kašika neslanog putera (otopljenog)
1/2 šolje pavlake
5 kriški barene slanine, isjeckane
2 šolje narendanog punomasnog sira
1/2 kašičice soli
1/8 kašičice mljevenog bibera
1/2 kašičice mljevene paprike
2 struka mladog luka, sitno isjeckana
Priprema:
Zagrijte rernu na 190 stepeni sa rešetkom postavljenom na sredini.
Krompir dobro operite sunđerom za sudove (onom grubom stranom), isperite pod mlazom mlake vode i obrišite kuhinjskim ubrusom. Zatim ga premažite puterom sa svih strana.
Postavite rešetku preko pleha za pečenje. Stavite krompir na rešetku i pecite 45 do 55 minuta ili dok krompir ne omekša kada ga pritisnete prstima.
U međuvremenu propržite slaninu dok ne porumeni.
Izvadite krompir iz rerne i ostavite da se ohladi 20 minuta.
Kada se krompir dovoljno ohladi za rukovanje, pažljivo ga prepolovite po dužini. Kašičicom izdubite sredinu (ostavite oko pola centimetra sa strane) i ispasirajte je viljuškom.
Pomiješajte ispasirani krompir sa sa preostalim puterom, pavlakom, sirom, slaninom i mljevenom paprikom. Posolite i pobiberite. Pripremljenom smjesom filujte izdubljene polovine krompira. Vratite krompir u zagrijanu rernu i pecite oko 25 minuta. Servirajte krompir i pospite seckanim mladim lukom ili vlascem. A možete ga posuti i parmezanom.