Naša posna jela i poslastice su veoma cijenjene kod svjetskih stručnjaka za makrobiotiku, napominje nutricionista Branka Mirković koja otkriva recept za pitu sa kiselim kupusom.
Pita s kiselim kupusom
Potrebno vam je:
pakovanje debljih kora za pitu
500 g kiselog kupusa ribanca
500 g krompira
2 glavice crnog luka
ulje, so, biber
Priprema
Ribanac isperite u hladnoj vodi da odstranite višak soli. Dobro ga ocijedite i istinite višak tečnosti. Ostavite na kuhinjskoj krpi da se malo prosuši. Krompir dobro operite, oljuštite i ostavite u hladnoj vodi. Luk sitno isjeckajte. U sud stavite ulje i izdinstajte crni luk. Dodajte i izdinstajte ribanac. Pobiberite po ukusu i narendajte krompir direkno u sud. Sve dobro promiješajte i ostavite da se malo prohladi. Složite po tri kore tako što ćete svaku malo poprskati sa kiselom vodom i uljem, a na četvrtu rasporedite fil i umotajte. Na pleh stavite papir za pečenje, složite sve uvijene kore, poprskajte odozgo sa malo kisele vode i ulja i pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni dok kore ne dobiju zlatno žutu boju. Kada je pita pečena, izvadite iz rerne i pokrijte čistom krpom da se prohladi. Sjecite po potrebi da se ne osuši.
Kurir