Samo je bitno naći alternativni recept kojim bi se zamijenilo bijelo brašno, ulje i šećer i dobijate zdrav i preukusan obrok koji obiluje mineralima.
Kinoa je jedna od najzdravijih bezglutenskih namirnica koje se mogu naći u prirodi, a sadrži ogroman broj hranljivih materija. Ona sadrži aminokiselinu lizin, koja je neophodna organizmu za pravilan rast i razvoj i proizvodnju energije, kao i proteine, vitamine iz grupe B, vitamin E, razne antioksidanse, flavanoide, potom esencijalne minerale (među kojima su mangan, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i selen) i dosta biljnih vlakana ― jedna šolja kinoe ima čak 21% preporučenog dnevnog unosa!
Istovremeno, kinoa ima nizak glikemijski indeks, pa se preporučuje dijabetičarima, a uz to snižava holesterol, pomaže u regulisanju krvnog pritiska, kao i u održanju tjelesne težine. Postoji bezbroj načina da je upotrijebite u ishrani, a kroz palačinke je jedan od omiljenih!
Sve što vam treba jeste 200 grama kinoe i 200 mililitara vode.
Kinou potopite noć ranije ili makar nekoliko sati prije pripreme. Zatim je dobro procijedite, stavite u blender, pa prelijte svježom vodom. Blendajte malo duže, dok se ne sjedini.
Tiganj podmažite kokosovim ili maslinovim uljem (dovoljno je vrlo malo ulja), pa sipajte kutlaču smese i pržite, uz jedno okretanje, dok ne porumeni s obje strane, po tri minuta.
Služite sa slatkim ili slanim dodacima, po želji, prenosi Krstarica.