Za danas vam predlažemo originalni recept za meksičke palačinke, zapečene, punjene i pikantne.
Sastojci:
– 2 jaja
– 3 dl vode
– 180 gr brašna
– 1 glavica crnog luka
– 400 gr mljevene junetine
– pola crvene i pola zelene paprike
– 2 čena bijelog luka
– 120 gr kačkavalja
– 1 kašičica mljevene paprike
– 1 dl ulja
– mješavina začina
Priprema:
U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja, brašno i vodu, dodati so i dobro izmiješati kako bi se dobila kompaktna masa.
Od te mase ispeći osam palačinki. Crni i bijeli luk, papriku sitno isjeckati i propržiti na malo ulja. Dodati mljeveno meso i dinstati uz povremeno dodavanje vode sve dok meso ne omekša.
Na kraju dinstanja dodati crvenu papriku i začine po ukusu. Na svaku palačinku nanijeti po kašiku mesnog fila, posuti sa malo kačkavalja, pa urolati.
U podmazani pleh poređati po 4 palačinke i preliti ih polovinom pripremljenog preliva. Odozgo poslagati ostale palačinke i preliti ih ostatkom preliva. Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene oko 30 minuta.
Preliv:
– 80 g margarina
– 2 kašike brašna
– 3 dl mlijeka
– 20 gr parmezana
– 1 jaje
Priprema:
Otopiti margarin, dodati brašno i kratko propržiti. Sipati mlijeko i kuvati na umjerenoj temperaturi miješajući sve dok se ne dobije odgovarajuća gustina (gušće nego tijesto za palačinke).
U prohlađen sos dodati umućeno jaje i parmezan i sve to dobro promiješati i njime preliti palačinke.