Posne lepinjice koje se pripremaju za tili čas, zvuči malo nemoguće, ali ako slijedite ovaj recept, zasigurno ćete uživati u hrskavom i istovremeno mekanom hljebu. Zanimljivo je i da se ove lepinjice spremaju u tiganju, pa vam neće trebati mnogo truda i, što je najvažnije, kuhinja neće biti zaprljana.
Sastojci:
– Brašno (~1/2 kg)
– Prašak za pecivo (1 kesica/1 kašičica)
– So (1 kašičica)
– Hladna voda (oko 1 solja, dodavati po potrebi)
– Ulje (3 kašike + malo za tiganj)
Priprema:
Najprije zamijesite tijesto tako što ćete pomiješati brašno, prašak za pecivo i so, a potom dodajte ulje i vodu, pa mijesite dok ne bude glatko.
Tijesto neka odmara 15 do 20 minuta, pa ga podijelite na manje loptice.
Za to vrijeme zagrijte tiganj, pa stavite jednu lepinjicu i poklopite. Pecite oko dva minuta, pa okrenite i ponavljajte postupak sve dok imate tijesta.
