/ Foto: Vladislav Mitić
28/12/2021 u 21:51 h
DAN portalДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ovo još niste probali: Pogačice sa čvarcima- pravo predjelo za gurmane

Ovaj delikates će obožavati vaši gosti

Svježi, hrskavi, slani i ukusni, čvarci su omiljeno jelo pravih gurmana. Mogu biti glavno jelo, ili dodatak drugim jelima.

Danas stvari stoje drugačije: veoma su traženi, naprasno zdravi i gotovo papreno skupi.

Čvarci su tako postali pravi delikates čije pojedine „varijante“, zbog cijene, nisu svima dostupne.

Elem, izgleda da ovaj recept preukusnih lisnatih pogačica sa čvarcima, ima novu ciljnu grupu.

Sastojci: 

250-300 g čvaraka

1 kašika putera ili masti

1 kašičica bibera

1 kašičica aleve paprike (slatke ili ljute)

*

700 g brašna – tip 400

2 kesice suvog kvasca

1 kašičica šećera

2 kašičice soli

1 kašika kisele pavlake

2 jajeta

1,5 dl ulja

½ l toplog mlijeka

*

1 žumance za premazivanje

susam po želji

Priprema:

Sitno samljeti ili najsitnije isjeckati čvarke, i pomiješati ih sa puterom, sa malo bibera i malo aleve paprike.

U malo tople vode sa jednom kašičicom šećera staviti kvasac da uskisne. Zatim pomiješati suve sastojke (brašno, šećer i so), pa dodati uskisao kvasac, pavlaku, ulje i na kraju toplo mlijeko.

Rukama ili mikserom sa dodatkom za tijesto, mijesiti dok se ne formira meka i lepljiva masa. Tijesto zatim istresti na brašnjavu površinu i nastaviti mijesiti još 5-6 minuta, uz povremeno dodavanje brašna, sve dok tijesto ne postane glatko i dok ne prestane da se lijepi za ruke. Gotovo tijesto razaviti oklagijom na brašnjavoj radnoj površini i to na debljinu oko jedan centimetar.

Sa polovinom pripremljenih čvaraka premazati cijelu površinu tijesta, pa ga zatim umotati u rolat i preklopiti krajeve sa obje strane. Sačekati 10-tak minuta, pa postupak ponoviti sa preostalom polovinom čvaraka. Tako preklopljeno i pokriveno čistom kuhinjskom krpom ostaviti da u toploj prostoriji raste 30-tak minuta.

Posle toga oklagijom rastanjiti tijesto na debljinu od dva centimetra. Modlom ili čašom vaditi okrugle pogačice ili izrezati nožem kvadrate željene veličine.

Slagati ih u pleh obložen pek-papirom na rastojanju od oko jedan centimetar, premazati umućenim žumancem i po želji posuti susamom. Odmoriti ih barem pola sata, pa peći 20-tak minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.

Savet uz ovaj recept:

Prije nego čašom formirate i izvadite pogačice iz tijesta, oštrim nožem na svakih nekoliko centimetara plitko narežite linije po cijeloj površinu tijesta, prvo u jednom pravcu, a potom i dijagonalno. Ovako „našrana“ mreža po površini,učiniće izgled vaših pogačica ljepšim.

Preostale okrajke tijesta oblikujte u štapiće dužine oko 10 cm, po gornjoj strani premažite žumancetom, pospite susamom i uvrnite ih u spiralu.

Stavite da se peku sa pogačicama. Tako će te na najbolji način iskoristiti višak tijesta i dobiti lijepe štapiće sa čvarcima.

Izvor: Majstor amater, Nova.rs

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Коментари (0)

Још нема објављених коментара

Оставите свој коментар

  1. Региструјте се или пријавите на свој налог
15. april 2025 23:10