Tajna njenog šarma leži u spoju različitih sireva koji se pretvaraju u svilenkast sos, obavijajući svaki komad tjestenine. Miris bijelog luka, začinskog bilja i gorgonzole čine da svaki tanjir izgleda kao pravo malo slavlje. Ovo jelo je brzo i lako za pripremu, ali dovoljno posebno da se nađe i na trpezi kada želite da iznenadite goste ili počastite sebe nečim posebnim.
Vrijeme pripreme je 30 minuta.
Sastojci:
240 ml neutralne pavlake za kuvanje
2 grančice svježe majčine dušice (može i kašičica suve)
1 čehno bijelog luka (blago zgnječen)
1/4 kašičice svježe mljevenog crnog bibera
85 g mladog kačkavalja (isječenog na kockice)
85 g grijera (rendanog)
40 g parmezana (sitno rendanog), plus dodatno za posluživanje
85 g gorgonzole (isjeckane)
450 g tjestenine (fusili, pene ili neka pasta)
so po ukusu
Priprema:
U šerpi srednje veličine zagrijte pavlaku zajedno sa bijelim lukom, majčinom dušicom i biberom. Kada provri, smanjite temperaturu i kuvajte nekoliko minuta da se ukusi sjedine. Izvadite i bacite bijeli luk i grančice majčine dušice (ako koristite svježu).
Vratite pavlaku na tihoj vatri i dodajte mladi kačkavalj. Miješajte dok se potpuno ne otopi i ne stvori kremasta baza.
Umutite rendani grijer dok se ne sjedini sa sosom, zatim dodajte parmezan. Miješajte sve dok sos ne postane gladak i baršunast. U međuvremenu, skuvajte tjesteninu u slanoj vodi dok ne postane al dente. Sačuvajte šolju vode od kuvanja.
Prebacite tjesteninu u sos i dodajte malo vode od kuvanja. Lagano miješajte dok se ne obloži kremastim prelivom. Po potrebi dodajte još vode da bi sos postao svilenkast. Na kraju ubacite gorgonzolu. Može se potpuno otopiti ili ostati u sitnim komadićima - oba ishoda daju bogat i aromatičan ukus.
Poslužite odmah, uz dodatak rendanog parmezana odozgo.
