Sastojci:
200 gr sojinih ljuspica
150 gr prezli
3 kašike brašna
50 gr lanenog sjemena
2 šargarepe
1 glavica crnog luka
2 čena bijelog luka
1 krompir
1/2 kesice praška za pecivo
začini po ukusu
ulje za prženje
kukuruzno brašno
Priprema:
Sojine ljuspice potopite u vodu da nabubre. Isto uradite i sa lanenim sjemenom – sipajte 50 grama cijelih sjemenki u 50 ml vode, pa ih ostavite tako pola sata.
Dok se ljuspice natapaju, narendajte na krupno krompir i šargerepu, a luk isjeckajte na sitno.
Sojice ljuspice dobro ocijedite, pa ih pomiješajte sa povrćem. Dodajte brašno, prašak za pecivo i začine (najmanje pola kašikice soli i bibera), a potom i laneno sjeme. Sve izmiješajte.
Vodu od lanenog sjemena dodajte u smjesu kako bi povezala sastojke, a onda polako dodajte prezle dok smjesa ne bude adekvatne konzistencije da šnicle mogu lijepo da se oblikuju. Oblikujte šnicle i uvaljajte ih u kukuruzno brašno. Pržite šnicle u ulju, a potom ih stavljajte na papir da ocijede višak masnoće.
Kada se prohlade zalijte ih limunovim sokom.