Sastojci:
– 650 g oljuštenog krompira
– 1/2 kašičice soli
– 700 ml vode
Nadjev:
– 400 g svježih šampinjona
– 1 glavica crnog luka
– 1 praziluk
– 1/2 kašičice soli
– 1/2 kašičice bibera
– 3 kašike maslinovog ulja
Preliv:
– 2 jaja
– 250 ml mlijeka
– prstohvat soli
Priprema:
Oprati, oljuštiti i isprati krompir, a zatim ga isjeći na kriške debljine 3 milimetra. Posoliti hladnu vodu, dodati kriške krompira i kuvati par minuta nakon što voda provri.
Krompir ostaviti u vodi dok spremate nadjev.
Pečurke oprati i isjeći na listiće. Luk i praziluk očistiti, isprati i sitno isjeći.
Na ulju, na umjerenoj temperaturi, dinstati luk dok ne omekša. Dodati pečurke i par kašika vode u kojoj se kuvao krompir.
Začiniti solju i biberom, pa dinstati petnaest minuta. Pečurkama ostaviti malo safta, jer ne bi trebalo da musaka bude suva.
Zagrijati rernu na 180 stepeni. Procijediti krompir. Namazati uljem posudu u kojoj ćete slagati musaku.
Na dno posude poređati sloj krompira. Rasporediti polovinu fila. Poređati drugi sloj krompira, pa opet fil. Završiti slaganje musake trećim slojem krompira. Sve preliti kašikom ulja.
Peći musaku u zagrijanoj rerni 15 minuta, zatim izvaditi posudu.
Unaprijed pripremiti preliv od jaja i mlijeka, pa preliti musaku. Peći dok se ne napravi korica.
Prijatno!