/ -SHUTTERSTOCK
11/07/2025 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Punjene tikvice u crvenom sosu

Recept za neodoljivo ukusne rolnice od tikvica, najkorištenijih namirnica u našim jelovnicima

Sastojci

Za rolnice:

2 velike tikvice

200 g rikota sira

100 g parmezana

1 jaje

2 čena bijelog luka

so i biber po ukusu

peršun po želji

Za crveni sos:

1 konzerva paradajza (400 g) ili 4 svježa paradajza, oljuštena i isjeckana

1 glavica crnog luka

2 čena bijelog luka

2 kašike maslinovog ulja

1 kašičica šećera

so i biber po ukusu

svjež bosiljak ili origano po želji

Priprema

Tikvice operite i isijecite na tanke, duge trake. Posolite ih i ostavite da odstoje 10-15 minuta kako bi pustile vodu. Zatim ih osušite papirnatim ubrusom. U posudi pomiješajte rikota sir, parmezan, jaje, sitno isjeckan bijeli luk, so, biber i svjež peršun. Dobro izmiješajte. Na svaki komad tikvice stavite kašiku fila i pažljivo urolajte. Ponovite postupak s preostalim tikvicama i filom. U tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno isjeckan crni luk i pržite dok ne postane staklast. Dodajte bijeli luk i pržite još minut. Dodajte paradajz i kuvajte na srednjoj vatri dok se sos ne zgusne, 15-20 minuta. Dodajte šećer, so, biber i svjež bosiljak ili origano po ukusu.

U vatrostalnu posudu sipajte polovinu crvenog sosa. Poredajte rolnice od tikvica preko sosa, a zatim prelijte preostalim sosom. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 Celzijusovih stepeni 25-30 minuta, dok rolnice ne omekšaju i sos ne postane zlatno-smeđ. Rolnice poslužite tople, posute svježim peršunom ili parmezanom po želji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. decembar 2025 04:04