Sastojci
Za rolnice:
2 velike tikvice
200 g rikota sira
100 g parmezana
1 jaje
2 čena bijelog luka
so i biber po ukusu
peršun po želji
Za crveni sos:
1 konzerva paradajza (400 g) ili 4 svježa paradajza, oljuštena i isjeckana
1 glavica crnog luka
2 čena bijelog luka
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica šećera
so i biber po ukusu
svjež bosiljak ili origano po želji
Priprema
Tikvice operite i isijecite na tanke, duge trake. Posolite ih i ostavite da odstoje 10-15 minuta kako bi pustile vodu. Zatim ih osušite papirnatim ubrusom. U posudi pomiješajte rikota sir, parmezan, jaje, sitno isjeckan bijeli luk, so, biber i svjež peršun. Dobro izmiješajte. Na svaki komad tikvice stavite kašiku fila i pažljivo urolajte. Ponovite postupak s preostalim tikvicama i filom. U tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno isjeckan crni luk i pržite dok ne postane staklast. Dodajte bijeli luk i pržite još minut. Dodajte paradajz i kuvajte na srednjoj vatri dok se sos ne zgusne, 15-20 minuta. Dodajte šećer, so, biber i svjež bosiljak ili origano po ukusu.
U vatrostalnu posudu sipajte polovinu crvenog sosa. Poredajte rolnice od tikvica preko sosa, a zatim prelijte preostalim sosom. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 Celzijusovih stepeni 25-30 minuta, dok rolnice ne omekšaju i sos ne postane zlatno-smeđ. Rolnice poslužite tople, posute svježim peršunom ili parmezanom po želji.
