/ -SHUTTERSTOCK
26/07/2024 u 15:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Punjeni patlidžan za brzi ljetnji ručak

Osim sa mljevenom junetinom, patlidžan možete puniti i svinjskim mesom ili mljevenom piletinom. A možete napraviti i vegetarijansku varijantu sa povrćem i pečurkama.

Sastojci:

3 velika patlidžana

200-220 g mljevene junetine

1 zelena ljuta papričica

1/4 crvene ljute papričice

1 manja glavica crnog luka

1 paradajz

3 veća čeri paradajza

2 kašike ulja

1/2 kašike paradajz paste

1,5 kašičica soli

1/2 kašičice mljevenog crnog bibera

1 kašičica aleve paprike

2-3 grančice peršuna

1/2 šolje vode

3 krompira

malo narendanog punomasnog sira

malo isjeckanog svježeg peršuna

Sos:

2 kašičice paradajz paste

1 šolja vrele vode

1 kašičica soli

1/2 kašičice mljevenog crnog bibera

Priprema:

Prepolovite patlidžane po dužini i potopite u slanu vodu 30 minuta. Osušite.

Krompir isjeckati i poređati sa patlidžanima na pleh. Premažite uljem.

Peći na 200°C 20 min dok ne omekša.

Zagrijte ulje na srednjoj temperaturi i propržite sitno isjeckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte mljevenu junetinu i dinstajte sve dok ne promijeni boju. Zatim dodajte isjeckanu zelenu i crvenu ljutu papriku, paradajz, paradajz pastu, vodu i začine. Kuvajte 4-5 min. Umiješajte peršun.

Pečene patlidžane filovati junećom smjesom. Odozgo stavite kriške paradajza ili polovine čeri paradajza.

Pomiješajte sastojke za sos i sipajte oko patlidžana.

Peći na 185°C 20-25 min. Dodajte narendan sir u krompir prije završetka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. novembar 2024 06:03