Sastojci:
Za tijesto:
– 600 g brašna
– 150 g šećera
– 10 g soli
– 1 kesica suvog kvasca
– 100 g putera
– oko 250 ml toplog mlijeka
– 2 jaja
– 2 kašičice cimeta
Za punjenje:
– 400 g mljevenog maka
– 150 g šećera
– 50 g putera
– 200 ml mlijeka
– 2 kašike marmelade od kajsije
Priprema:
U činiju stavite brašno, kvasac, šećer, so i cimet. Zatim pripremite toplo mlijeko i dodajte puter u njega. Pomiješati suve sastojke i dodati pripremljeno mleko i puter. Uz miješanje dodajte jaja, pa mijesite tijesto dok ne počnu da se stvaraju mehurići.
Umijesite tijesto u kuglu, prekrijte krpom i ostavite na toplom mjestu dok se ne udvostruči. Zatim još jednom promiješati i ostaviti da naraste. U međuvremenu pripremite fil.
Prvo sipajte mlijeko u šerpu i dodajte puter. Potrebno je kuvati na laganoj vatri.
Istovremeno u činiji pripremite mješavinu maka i šećera. Smješu maka i šećera prelijte mlekom i otopljenim puterom. Zatim dodajte marmeladu od kajsija i miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Nakon toga ponovo slijedi priprema tijesta. Potrebno je još jednom promiješati i podijeliti na dva jednaka dijela.
Oklagijom oklagijom razvući tijesto na debljinu od jednog centimetra pa ga premazati filom. Međutim, fil ne pokriva cijelo tijesto. Neophodno je ostaviti nekoliko centimetara bez punjenja.
Testo pažljivo prevucite sa podmazane na praznu stranu. Kada završite sa ovim korakom, stavite malo brašna na nož kako se fil ne bi lijepio pri sječenju. Rolat isijecite na kolutove širine oko dva centimetra.
Na pleh staviti papir za pečenje i ređati kolutove.
Ove pecivo je potrebno peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta.
Gotove pužiće sa makom želji posuti šećerom u prahu.
Prijatno!