Brzo se spreme, odmah zamirišu, a još brže pojedu. Zato kad s eveć "mučite" duplirajte količinu.
Sastojci:
(za 3 osobe)
3 veće ili 6 manjih svinjskih krmenadli bez koske, 3 čena bijelog luka, mješavina začina od majčine dušice, origana, bosiljka, bijelog luka u prahu, aleve paprike, soli i bibera, 4-5 kašika maslaca, sok jednog manjeg limuna, malo narendane kore limuna, 1/4 šolje bijelog vina, morska so. majčina dušica, svježe mljeveni crni biber, neutralna pavlaka po želji.
Priprema:
Oprano i posušeno meso posuti mješavinom začina, nježno utapkati i pržiti na pola količine maslaca, zagrijanog na srednjoj temperaturi, oko 6-7 minuta po strani. Pržene krmenadle izvaditi na tanjir i pokriti da se ne hlade.
U tiganj dodati vino, limunov sok, koricu, protisnut bijeli luk, malo majčine dušice, soli i bibera, smanjiti vatru, mješanjem pokupiti sa dna tiganja ostatke od prženja, vratiti meso i dinstati oko 15-20 minuta uz jedno okretanje.
Ponovo izvaditi meso, dodati preostali maslac, po želji malo neutralne pavlake, dovesti do vrenja, smanjiti temperaturu i prokuvati kratko da se zgusne.
Pržene krmenadle preliti dobijenim sosom i poslužiti uz prilog i salatu po želji.