Sastojci:
200 g sjemena lana (samljevenog u brašno)
kašičica soli
pola praška za pecivo
kašičica jabukovog sirćeta
180 ml tople vode
Kako se pravi:
Laneni hljeb je odlična alternativa klasičnom hljebu, posebno za one koji prate zdravu ishranu ili izbjegavaju gluten. Ovaj hljeb je bogat vlaknima, zdravim mastima i proteinima, a priprema se brzo i lako, bez potrebe za brašnom.
Sameljite sjeme lana u mlinu za kafu ili koristite već samljeveno laneno brašno. U činiji pomiješajte laneno brašno, so i prašak za pecivo. Dodajte jabukovo sirće i postepeno sipajte toplu vodu, miješajući smjesu kašikom dok ne dobijete gusto tijesto. Ostavite da odstoji 5-10 minuta da lan upije tečnost i smesa postane kompaktnija.
Oblikujte tijesto u manji hljeb ili ga sipajte u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C stepeni oko 1h, a poslednjih 10 min povećajte temperaturu na 200 stepeni.
Izvadite hljeb iz rerne, ostavite da se potpuno ohladi prije sječenja kako bi dobio pravu teksturu.
(Stvar ukusa)
