Tajna ovog fitnes recepta leži u njegovim nutritivnim vrijednostima. U poređenju s konvencionalnim hljebom, ova varijanta sadrži puno proteina i manje kalorija. Visok sadržaj proteina osigurava da oko trećina kalorija iz obroka tijelo sagorijeva tokom probave.
Time se ovaj makronutrijent razlikuje od ugljeno hidrata i masti, čiji je takozvani "toplotni učinak" samo četvrtina onog proteina. Stoga s ovim ukusnim pogačicama s bijelim lukoom doslovno možete mršaviti.
Sastojci (za tri do četiri komada):
300 g integralnog pirovog brašna
200 g skira
1⁄2 pakovanja praška za pecivo
3 zgnječena čena bijelog luka
3 kašike maslinovog ulja, ekstra djevičanskog
Priprema:
U posudi za miješanje pomiješajte brašno, skir i prašak za pecivo. Tijesto rukama oblikujte u kuglu, podijelite na četiri dijela i od svakog oblikujte po četiri kuglice.
Kuglice tijesta razvaljajte u pogačice na pobrašnjenoj radnoj površini. Ogulite i zgnječite bijeli luk i pomiješajte s maslinovim uljem. Pogačice premažite uljem. Pecite u tepsiji bez dodavanja dodatne masnoće s obje strane.
Savršene su kao prilog raznim jelima, ali i kao samostalan obrok.