Ротква има мале енергетске вриједности / Илустрација
10/10/2021 u 15:00 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ротква чисти организам

Црна ротква се користи и у народној медицини, гдје је позната као природни лијек за проблеме са пробавом, док се тоник од црне роткве користи за прочишћавање јетре

Ротква има мале енергетске вриједности и знатно доприноси јачању имунитета, али такође подстиче рад јетре и жучи.

У нашим крајевима, најприступачнија је црна ротква, која се користи у случају инфекција, код поремећаја рада жучне кесе. Садржи протеине, угљене хидрате, масти, целулозу и многобројне минерале. Због мириса и укуса, у исхрани се користи углавном као средство које подстиче апетит. Црна ротква се користи и у народној медицини, гдје је позната као природни лијек за проблеме са пробавом, док се тоник од црне роткве користи за прочишћавање јетре.

С друге стране, бијелу роткву у Јапану називају и „чистачем тијела", јер чисти организам од холестерола и триглицерида. Осим тога, представља активан диуретик који топи пијесак и камен, доприноси варењу масноћа, смирује бронхитис, отклања кашаљ и стимулише рад жучи.

Бијела ротква такође помаже варењу цјеловитих житарица и масти животињског поријекла. Уз помоћ састојка рафанола, које представља етерично сумпорно уље, дјелује и на излучивање слузи из дисајних органа, због чега се сок или сируп препоручују код бронхитиса, прехладе и кашља, а садржај лизоцина дјелује антибактеријски.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 11:45