/ -INSTAGRAM
28/12/2023 u 19:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sacher torta idealna za praznike

Torta se sastoji od čokoladnog biskvita koji je premazan tankim slojem džema od kajsije i preliven čokoladnom glazurom

Sastojci:

Biskvit

7 jaja

150 g omekšalog maslaca

100 g šećera u prahu

200 g tamne čokolade

1 paketić vanilin šećera

120 g šećera

prstohvat soli

150 g oštrog brašna

150 g džema od kajsije

1 kašika ruma

maslac, za premazivanje kalupa

brašno, za posipanje kalupa

Čokoladna glazura

200 g tamne čokolade

200 g šećera

150 ml vode

200 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Rernu zagrijte na 180 stepeni. Kalup za torte promjera 26 cm lagano namastite maslacem i posipajte brašnom. Otopite čokoladu. Čokoladu nasjeckajte na komadiće, stavite u manji lonac i otopite na laganoj vatri. Džem pomiješajte s rumom i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi ga kasnije lakše razmazali. Miksajte snijeg od bjelanaca. 

U posudi mikserom istucite bjelance s prstohvatom soli. Postepeno dodajte šećer sve dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanaca.

Pripremite smjesu. U drugu veću posudu stavite omekšali maslac, šećer u prahu i vanilin šećer. Miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Uz neprestano miksanje dodajte jedno po jedno žumance. U smjesu s jajima umiješajte otopljenu čokoladu. Dodajte brašno te lagano miješajte dok se sastojci ne sjedine. Na kraju špatulom lagano umiješajte snijeg od bjelanaca.

Smjesu izlijte u kalup i stavite u rernu. Pecite 60 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se kratko ohladi. Skinite obruč i ostavite da se ohladi u potpunosti prije rezanja.

Biskvit prerežite po visini na dva jednaka dijela. Jednu polovinu biskvita stavite na tanjir za serviranje i po njemu razmažite tanki sloj džema. Na džem lagano pritisnite drugi biskvit, a ostatkom džema premažite cijelu tortu.

Čokoladna glazura

U manjem loncu zagrijte vodu i šećer, a čokoladu nasjeckajte na manje komade. Zagrijanu vodu sa šećerom prebacite u drugu posudu, ostavite da se kratko ohladi, pa u još vrelu vodu dodajte komadiće čokolade. Ostavite 2 do 3 minuta te promiješajte kako bi se čokolada rastopila.

Prelijte tortu glazurom. Tortu stavite na rešetku, a ispod rešetke lim za pečenje. Tortu prelijte glazurom, a površinu torte zagladite velikom špatulom.

Ostavite da se čokolada stisne. Slatku pavlaku izmiksajte u šlag, prebacite u slastičarsku kesicu i dekorišite tortu po želji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 02:23