Sastojci:
glavica kiselog kupusa ili pakovanje listova kiselog kupusa
750 gr. mljevenog svinjskog mesa
50 – 120 gr pirinča (po ukusu)
dvije glavice crnog luka
so, biber, mljevena paprika
brašno za zapršku
Priprema:
Isperite listove kiselog kupusa da uklonite višak kiselosti i isjecite im korijen.
Isjecite dvije glavice crnog luka na kockice i izdinstajte na kašiki do dvije masnoće.
Dodajte još masnoće, pa izdinstajte meso.
Operite pirinač i spremite ga sa strane da se cijedi.
Kada meso pusti sosptveni sok, ubacite u tiganj sa mesom i lukom pirinač i dinstajte još desetak minuta.
Vatrostalnu činiju obložite sa svih strana listovima kupusa. Napravite nekoliko slojeva – onoliko koliko ćete "spratova" vaše slagane sarme praviti. Za ovu količinu, idealna su tri sloja kiselog kupusa.
Na dno sipajte prvu trećinu fila – debljina da bude dva do tri prsta. Fil "umotajte" gornjim slojem kupusa. Zatim sipajte drugu trećinu fila i ponovite postupak. Tako tri puta.
Nakon što ste umotali i poslednji sloj vaše slagane sarme, prekrijte sa dva ili tri veća lista kiselog kupusa. Nalijte vodu. Krčajte 120 minuta u rerni, na 180 stepeni.
Kada kupus omekša, dodajte vodenu zapršku: dvije kašike brašna i kašikica mljevene paprike u šolji vode.
Vratite u rernu i krčajte još dvadesetak minuta.