/ GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO-SOLNUHA
26/10/2024 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Slagana sarma od kiselog kupusa

Priprema slagane sarme od kiselog kupusaveoma podsjeća na pravljenje tradicionalne sarme, ali je kraće i manje složeno.

Sastojci:

glavica kiselog kupusa ili pakovanje listova kiselog kupusa

750 gr. mljevenog svinjskog mesa

50 – 120 gr pirinča (po ukusu)

dvije glavice crnog luka

so, biber, mljevena paprika

brašno za zapršku

Priprema:

Isperite listove kiselog kupusa da uklonite višak kiselosti i isjecite im korijen. 

Isjecite dvije glavice crnog luka na kockice i izdinstajte na kašiki do dvije masnoće. 

Dodajte još masnoće, pa izdinstajte meso.

Operite pirinač i spremite ga sa strane da se cijedi. 

Kada meso pusti sosptveni sok, ubacite u tiganj sa mesom i lukom pirinač i dinstajte još desetak minuta. 

Vatrostalnu činiju obložite sa svih strana listovima kupusa. Napravite nekoliko slojeva – onoliko koliko ćete "spratova" vaše slagane sarme praviti. Za ovu količinu, idealna su tri sloja kiselog kupusa. 

Na dno sipajte prvu trećinu fila – debljina da bude dva do tri prsta. Fil "umotajte" gornjim slojem kupusa. Zatim sipajte drugu trećinu fila i ponovite postupak. Tako tri puta.

Nakon što ste umotali i poslednji sloj vaše slagane sarme, prekrijte sa dva ili tri veća lista kiselog kupusa. Nalijte vodu. Krčajte 120 minuta u rerni, na 180 stepeni.

Kada kupus omekša, dodajte vodenu zapršku: dvije kašike brašna i kašikica mljevene paprike u šolji vode.

Vratite u rernu i krčajte još dvadesetak minuta.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. novembar 2024 09:26