Sastojci:
240 g tjestenine
1 kašika maslinovog ulja
700 grama pilećeg bijelog
so, biber po ukusu
6 kriški slanine
2 čena bijelog luka
2 šolje paradajza isječenog na kockice
2 šolje bebi spanaća
pola šolje milerama
1/3 šolje parmezana
svježe sjeckan bosiljak za dekoraciju
Kako se priprema tjestenina na italijanski način?
U velikom loncu sa ključalom posoljenom vodom kuvajte tjesteninu prema uputstvu na pakovanju do al dente. Ocijedite, a 1 šolju vode u kojoj se tijesto kuvalo ostavite sa strane.
U međuvremenu, u velikom tiganju na srednje jakoj vatri, zagrijte ulje. Začinite piletinu solju i biberom i pržite dok ne postane zlatna i ne bude više ružičasto iznutra, oko 8 minuta po strani. Ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim tanko isjecite.
U istom tiganju, ispržite slaninu na srednjoj vatri dok ne postane hrskava, oko 8 minuta. Ocijedite na tanjiru obloženom papirnim ubrusom, a zatim isjeckajte. Ne bacajte masnoću u kojoj se slanina pekla.
U isti tiganj dodajte bijeli luk, paradajz i spanać u tiganj i pržite na srednjoj vatri dok oko 2 minuta. Začinite solju i biberom, pa dodajte mileram, parmezan i 1/2 šolje vode od kuvanja tjestenine. Kuvajte 5 minuta.
Dodajte skuvanu tjesteninu i dobro promiješajte. Zatim dodajte piletinu i slaninu i miješajte dok se sastojci ne sjedine. Prije serviranja ukrasite bosiljkom.