/ -FACEBOOK
24/01/2024 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Torta s jogurtom i kupinama

Kalup za torte obložiti masnim papirom

Sastojci za biskvit:

3 jaja, 4 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 4 kašike brašna, 1/2 prašak za pecivo, 60 g tamne čokolade, 50 g maslaca.

Za kremu: 400 g kupina (mogu i zaleđene), 400 g čvrstog jogurta, 130 šećera, 20 g želatina u prahu, 400 ml vrhnja za šlag, 2 vanilin šećer.

Za dekoraciju: 100 g kupina.

Priprema:

Rernu ugrijati na 180 stepeni. Kalup za torte obložiti masnim papirom. Čokoladu i maslac nasjeckati na manje komade i zajedno otopiti nad parom - ostavite da se ohladi.

Jaja, šećer i vanilin šećer sa mikserom pijenasto izraditi. Brašno i prašak za pecivo izmiješati pa postepeno dodavati u smjesu od jaja i šećera i pažljivo sa mutilicom umiješati tako isto dodavati otopljenu čokoladu sa maslacem. Izmiješanu smijesu izliti u kalup za torte i peći oko 20 minuta na 180 stepeni.

Kad se biskvit ispeče izvadite ga iz kalupa i ostavite da se ohladi.

Sa štapnim mikserom kupine izraditi u pire. Propasirajte pire kroz fino mrežasto cjedilo da odstranite sjemenke. U 1/4 pirea umiješati želatin u prahu i ostaviti 5 minuta da nabubri. Jogurt izmiješati sa šećerom i sa ostalim 3/4 pirea od kupina.

Na laganoj temperaturi ugrijati pire sa želatinom (pazite nesmije prokuhati) miješati dok se ne otopi želantin. Kad se želatin otopi dodati 3-4 kšike smjese od jogurta i dobro promiješati. Sada možete želatin umiješati u smjesu od jogurta.To ostavite od prilike 15 minuta u frižideru, da se smjesa malko stegne. Vrhnje za šlag i jedan vanilin šećer izmiješajte u čvrsti šlag. Smjesu sa jogurtom još jedanput izmiješajte dodajte smjesi čvrst šlag i pažljivo izmiješajte smjese dok se ne izjednače.

Kremu istresite na biskvit - oko kojeg ste opet stavili prsten od kalupa. Stavite tortu u frižider (otprilike 5-6 sati) da se krema dobro stegne. Dekorišite tortu po želji sa kupinama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
TORTAJOGURTKUPINE
02. maj 2024 12:45