Možete ih kombinovati i kao prilog ili jednostavno poslužite sa svježim salatama. Bez obzira na to kako ih pripremate, vrlo lako bi mogle postati omiljeni dio vašeg jelovnika.
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
2 glavice luka
60 g mladog spanaća
1 bijeli luk
420 g tune u konzervi, procijeđene
25 g glatkog brašna
2 jaja
1 kašika majoneza
2 kašike svježe nasjeckanog peršuna
So i biber po ukusu
Priprema
U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani crveni i bijeli luk te dinstajte oko 5 minuta dok ne omekšaju.
Nakon toga, dodajte nasjeckani mladi spanać i sve skupa dinstajte još 1 do 2 minute, sve dok špinat ne omekša. Kada je povrće gotovo, prebacite ga u posudu i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 200 stepeni.
Procijedite tunu i dodajte je u posudu s ohlađenim povrćem. Zatim dodajte brašno, umućena jaja, majonezu, svježi peršun, so i papar.
Rukama dobro izmiješajte sve sastojke, pazeći da ne ostanu preveliki komadi tune. Što je smjesa bolje sjedinjena, bombice će biti kompaktnije.
Koristeći grabilicu za sladoled ili kašiku, oblikujte kuglice jednake veličine i prebacite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta, ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Poslužite ove ukusne okruglice tople ili hladne, uz umak po izboru ili salatu.