600 g pilećeg bijelog mesa
nekoliko kašika brašna
2 srednje glavice crnog luka
4 čena bijelog luka
500 g šampinjona
1/2 kašičice sušene majčine dušice
mljeveni biber
ulje
so
Za bešamel sos:
50 g putera
40 g brašna
1 kašika limunovog soka
375 ml pileće supe
125 ml mlijeka
125 g kisele pavlake
100 g krem sir
2 kašike sjeckanog peršuna
so
Priprema:
Pileće bijelo meso isjeći na kocke, posoliti ih i pobiberiti po ukusu. Posuti brašnom i promiješati, a suvišno brašno otresti.
U dubljem tiganju na malo ulja propržiti piletinu da blago porumeni. Izvaditi je rešetkastom kašikom da se ocijediti od masnoće i ubaciti u vatrostalnu činiju.
Crni luk očistiti i isjeći na rebarca, bijeli luk ispasirati, a šampinjone isjeći na listove.
Na masnoći od mesa propržiti crni luk da blago porumeni. Dodati pasirani bijeli luk i kratko propržiti. Ubaciti šampinjone i dinstati ih dok suvišna tečnost ne uvri. Smjesu od povrća rasporediti preko piletine.
Za pripremu sosa u šerpici rastopiti puter, pa dodati brašno i promiješti. Posebno sjediniti pileću supu i sok od limuna, dodati u šerpu sa zaprškom i nadalje kuvati na umjerenoj temperaturi neprekidno miješajući dok se ne zgusne. Dodati mlijeko, pavlaku, krem sir i peršunov list. Posoliti po ukusu i sve zajedno kratko prokuvati.
Sos preliti preko piletine, pa jelo staviti u rernu da se zapeče oko 35 minuta.