Sastojci
2 kašičice krupne soli (plus još malo za vodu)
1 kašika maslaca (omekšalog)
2 kašike prezle
700 g telećeg vrata (bez kostiju)
1 srednji luk
1 srednja šargarepa
1 stabljika celera
2 čehna bijelog luka
60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
½ kašičice sušene čili paprike
240 ml suvog bijelog vina
1 konzerva (800 g) italijanskih pelata
2 srednje tikvice (narezane na kolutiće debljine 6 mm)
450 g penne tjestenine ili druge kratke tjestenine
200 g ribane mozzarelle
75 g svježe rendanog sira
Priprema
Zagrijte rernu na 190 Celzijusovih stepeni. Za to vrijeme u velikom loncu zakuvajte vodu i posolite je, jer ćete tu kasnije kuvati tjesteninu. Maslacem premažite posudu za pečenje (dimenzija otprilike 23x33 cm), pospite prezlom i tapkajući rasporedite po unutrašnjosti posude. Ostatak prezle istresite.
Teletinu sameljite kroz nastavak za grubo mljevenje mesa ili kupite mljevenu u mesnici. Usitnite luk, šargarepu, celer i bijeli luk dok ne dobijete glatku pastu. U velikom loncu ili dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Kad se ulje zagrije, dodajte pastu od luka, mrkve, celera i bijelog luka i pržite dok ne postane suha i svijetlozlatna, otprilike pet minuta. Dodajte mljevenu teletinu, začinite solju i čili paprikom. Smanjite vatru na srednju temperaturu i pirjajte dok meso ne pusti sokove, otprilike sedam minuta. Pojačajte vatru kako bi se tečnost iz mesa ukuvala, a zatim nastavite pržiti dok meso ne poprimi smećkastu boju, još otprilike pet minuta. Ulijte bijelo vino i kuvajte dok se ne reducira na pola, otprilike dva minuta.
Dodajte zdrobljene pelate i isperite limenku s jednom šoljom vode iz lonca s tjesteninom, pa i to dodajte u umak. Pustite da lagano krčka 30-ak minuta, dok meso ne omekša. Umiješajte tikvice i kuvajte još 20 minuta, dok tikvice ne omekšaju i umak se ne zgusne. Pred kraj kuvanja umaka, skuvajte tjesteninu u ključaloj vodi, ali samo do al dente stanja, jer će se nastaviti peći u rerni. Sačuvajte jednu šolju vode od kuhanja tjestenine prije nego je ocijedite. U zdjeli pomiješajte ribanu mozzarellu i drugi sir.
Umiješajte ocijeđenu tjesteninu u umak i dobro promiješajte, dodajući, prema potrebi, malo sačuvane vode od tjestenine ako je umak pregust. Maknite lonac s vatre i umiješajte polovinu smjese sira. Premjestite sve u pripremljenu posudu za pečenje i pospite preostalim sirom. Pecite približno 25 minuta, dok umak ne počne krčkati, a površina ne postane zlatnosmeđa i hrskava. Izvadite iz rerne i ostavite da odmori pet minuta prije posluživanja.
