/ -SHUTTERSTOCK
19/01/2024 u 14:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zapečeni đuveč zdravo i ukusno jelo

Đuveč je jedno od onih jela koje većina ljudi voli, a dobra strana je to što je prilagodljivo – možete dodavati sastojke po želji

Sastojci:

2 šolje pirinča

4 šolje bujona od povrća (ili 2 kockice za supu od povrća + 4 šolje vode)

2 glavice crnog luka, sitno isjeckane

4 čena bijelog luka, sitno isjeckana

2 šargarepe, isjeckane na kolutove

2 paprike babure ili crvene paprike šilje, isječene na komadiće

1 tikvica, isječena na kockice

1 patlidžan, isječen na kockice

2 paradajza, isječena na kockice

1 šolja graška (svježeg ili zamrznutog)

1 šolja kukuruza šećerac (zamrznutog ili iz konzerve)

1/4 šolje paradajz pirea

2 kašičice suvog začina po izboru (origano, bosiljak, majčina dušica)

so i biber po ukusu

2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Dobro operite pirinač, sipajte ga u šerpu i nalijte bujon ili 4 šolje vode i dodajte dvije kocke za supu od povrća. Kada se pirinač skuva, sklonite šerpu sa šporeta.

U velikom tiganju, zagrijte malo maslinovog ulja i propržite crni i bijeli luk dok ne postanu staklasti.

Dodajte šargarepe, paprike, tikvicu, patlidžan, paradajz, grašak i kukuru. Dobro promiješajte i dinstajte nekoliko minuta dok povrće ne omekša, ali da ostane hrskavo.

Dodajte paradajz pire i suve začine. Posolite i pobiberite po ukusu. Promiješajte sve sastojke da se dobro sjedine.

U velikoj vatrostalnoj posudi ili tepsiji, pomiješajte skuvani pirinač sa povrćem iz tiganja. Ravnomjerno rasporedite smjesu.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 20-25 minuta ili dok se površina ne zapeče i dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Služiti toplo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. decembar 2025 17:48