15/03/2022 u 11:45 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

КАНА о рјешењима ДУП-а Момишићи А: Вртићи не могу бити троспратнице

Планским документом мора се задржати ОШ "Сутјеска" у постоjећим габаритима, и у свему према оригиналном проjекту архитекте Андрије Маркуша, без икакве могућности доградње или надоградње

Невладина организација КАНА се оштро противи планираноj надоградњи основне школе "Сутjеска", архитекте Андриjе Маркуша, и од планера који су радили ДУП Момишићи А захтиjева да се урбанистички параметри коригуjу тако да одговараjу садашњем стању, односно оригиналном проjекту аутора. Они истичу да не треба да се даје могућност доградње, надоградње или повећавања капацитета и да се мијења проjекат у било ком смислу у односу на оригинални. Они захтиjевају да се у плану дода напомена да се на обjекту не дозвољаваjу никакве интервенциjе, изузев редовног одржавања обjекта, искључиво уз дозволу Управе за заштиту културних добара и држаоца ауторског права.

– Све евентуалне потребе за повећањем капацитета школског простора, мораjу се планирати на другоj локациjи. Основна школа "Сутjеска" jе оригинално и вриjедно дjело модерне архитектуре, изузетни представник успjешног кабинетског модела школских обjеката. Школа jе настала у великоj конкуренциjи, у надметању, тог времена. Рецензент ове школе био jе професор Мате Баjлон, експерт за школске зграде свjетског нивоа – саопштили су из КАНЕ.

Они наводе да инициjативу за успостављање заштите наслеђа културе у архитектури, то jесте ОШ "Сутjеска" упутила jе Управи за заштиту културних добара група истакнутих архитеката.

– Битно је напоменути да jе Управа за заштиту културних добара 1. марта прихватила инициjативу за заштиту, уз навођење да се ради "о jединственом школском обjекту изграђеном 1976. године, по проjекту архитекте Андриjе Маркуша". Ову чињеницу jе такође неопходно навести у плану. Планским документом мора се задржати школа у постоjећим габаритима, и у свему према оригиналном проjекту архитекте Маркуша, без икакве могућности доградње или надоградње. Свака дозвољена интервенциjа у овом смислу сматраће се грубим кршењем ауторских права, срамним игнорисањем апела струке, и злоупотребом положаjа у доношењу одлука погубних за друштво и културу уопште. Аутор проjекта је изричито забранио скрнављење свог ауторског дjела иjедном интервенциjом, што jе документовано у броjним jавним наступима и примjедбама упућеним на оваj план – кажу из КАНЕ.

Они наводе да је осим школе планирана надоградња и вртића са три надземне етаже.

– Захтиjевамо да се спратност вртића смањи са планиране три надземне етаже на стање какво jе сада на терену. Предшколске установе не могу бити троспратнице. Сваки захтjев за повећањем капацитета мора се риjешити на новоj локациjи. Коси кровови на обjектима модерне архитектуре такође нису примjерени и треба их избрисати из плана. План обухвата површину од цирка 80 хектара, обjеката за примарну здравствену заштиту нема, постоjећи вртић и основна школа се планираjу са надоградњама, обjеката за културу, спорт и рекреациjу такође нема. Намjена централних дjелатности се не може сматрати намjеном за културу, када знамо да она претежно завршава изграђена као стамбено-пословни обjекат, а површине за спорт и рекреациjу уз обалу Мораче, пренамиjење су у површине за становање. Зелених слободних површина има мало да би могле имати улогу површина за спорт и рекреациjу, осим пjешачких стаза. Према томе, оваj нацрт плана нема никакав квалитет, већ углавном легализуjе затечено стање нелегално изграђених обjеката, омогућава повећање градње стамбених и стамбено-пословних обjеката, а све додатне садржаjе неопходне нормалном функционисању друштва гура на постоjеће ограничене локациjе – истичу из КАНЕ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:38