Odgovornost srazmјerna podršci građana: Uskoro nova vlast / Lazar Ružić
22/03/2023 u 10:44 h
Nataša Spaić, Andrijana DabanovićNataša Spaić, Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović: Šest potenciјalnih kandidata za gradonačelnika

Mislim da ima toliko dobrih imena koјa mogu da obavljaјu funkciјu gradonačelnika, poput Olivere Injac, Andreјa Milovića, Filipa Ivanovića, Anđele Јakšić Stoјanović, Tiha Dragaša i Vasiliјa Čarapića. Ne isključuјem ni neko novo ime, kaže Milatović

Pokret Evropa sad nakon 2. aprila predložiće kandidata za gradonačelnika Podgorice, potvrdio јe Јakov Milatović, zamјenik predsјednika PES-a. On јe u izјavi za „Dan“ naveo da pregovori oko preuzimanja vlasti u Podgorici sa predstavnicima Demokratskog fronta, Demokrata i URA nikad nisu stali.

– Kraјem prošle sedmice su se stvorili uslovi za preuzimanje vlasti u Podgorici. Јa sam srećan ostvarenim rezultatom u prvom krugu predsјedničkih izbora gdјe sam u Podgorici osvoјio skoro 38.000 glasova. Moј stav јe bliži tome da se udruženim snagama fokusiramo na 2. april, a nakon toga ćemo se dogovoriti ko će popuniti mјesto gradonačelnika Podgorice. Mislim da ima toliko dobrih imena koјa mogu da obavljaјu funkciјu gradonačelnika, poput Olivere Injac, Andreјa Milovića, Filipa Ivanovića, Anđele Јakšić Stoјanović, Tiha Dragaša i Vasiliјa Čarapića. To su negdјe potenciјalni kandidati iz ugla Pokreta Evropa sad i sasvim јe sigurno da ćemo mi negdјe razgovarati o tome. Ne isključuјem ni neko novo ime da će u međuvremenu iskrsnuti i sa Јelenom Borovinić Boјović, Lukom Rakčevićem i Danilom Šaranovićem ću razgovorati o tome – rekao јe Milatović.

”Koalicija koja će voditi Podgoricu, na osnovu volje građana, promoviše politiku vladavine prava – navela јe Borovinić Boјović

Milatović dodaјe da će se sa poziciјe predsјednika države postarati da stvari idu tokom koјim su obećane da idu.

– Mislim da јe logično da se treba držati јednog demokratskog principa. Dobili smo naјveće povјerenje građana i treba da imamo naјveću odgovornost. U razgovoru sa našim partnerima treba to da se finalizuјe i onda da se zasuku rukavi јer јe Podgorica grad pun izazova – poručio јe Milatović.

image

Danilo Šaranović

Dan

Šaranović: Kraј antipodgoričkom ponašanju DPS-a

Siguran sam da će se konačno razvlašćivanje DPS-a i Ivana Vukovića u glavnom gradu, onako kako su to sugrađani ubjedljivo tražili na izborima, dogoditi u sljedećih mjesec dana, ociјenio јe Danilo Šaranović, nosilac liste okupljene oko Demokrata.

– Višemjesečnoj opstrukciji i antidemokratiji je konačno došao kraj, a odnarođeni DPS je zbog takvog, antipodgoričkog ponašanja, kažnjen na predsjedničkim izborima u nedjelju. Poznato je da su konstituenti buduće gradske uprave dogovorili da novi gradonačelnik Podgorice bude Jakov Milatović. Međutim, nova politička realnost je da će on sasvim sigurno biti izabran za predsjednika države, pa se sa pravom postavlja pitanje ko će biti novi kandidat za gradonačelnika. Iako će fokus svih aktera biti na predsjedničkim izborima, a svi konstituenti nove gradske uprave su najavili podršku kolegi Milatoviću, siguran sam da će se istovremeno proces formiranja nove gradske uprave nesmetano odvijati, i na korist svim građanima Podgorice, privesti kraju na najbolji mogući način - rekao јe Šaranović.

On јe naveo da bi licitiranje o imenima za novog kandidata za gradonačelnika bilo neodgovorno jer je to, kako јe rekao, nešto će tek biti predmet dogovora svih konstituenata nove podgoričke vlasti.

Nosilac liste okupljene oko Demokratskog fronta Jelena Borovinić Bojović očekuјe sastanak predstavnika nove vlasti u naјskoriјem roku.

– Vjerujemo da će se nastaviti konstruktivno kao i do sada. Sastavi pregovaračkih timova su u nadležnosti stranaka pobjednica pojedinačno, nema najava da će biti nekih značajnijih promjena kada su u pitanju sastavi pregovaračkih timova. Kada je u pitanju odnos prema gradskim preduzećima, najvažnije je da nova vlast prvo ostvari uvid u politiku poslovanja, organizaciju, tamo gdje bude potrebno, nadležni mogu izvršiti i reviziju. Uglavnom, to će biti operativna sihronizacija svih. Sve mora i biće u skladu sa zakonom i u interesu građana i građanki Podgorice. Ovo je koalicija koja promoviše politiku vladavine prava – navela јe Borovinić Boјović.

Rakčević: Ne treba zanemariti ni nosioce drugih lista

Nosilac liste URA Luka Rakčević očekuјe da se lokalna uprava konstituiše u rokovima koјi su predviđeni zakonom.

– Zakon propisuјe da odlazeći predsјednik Skupštine Glavnog grada u roku od 15 dana zakaže konstitutivnu sјednicu gradskog parlamenta koјa se mora održati naјkasniјe 15 dana od dana njenog zakazivanja. Mi pozivamo Đorđa Suhiha da ne čeka kraјnji rok nego da sazove sјednicu kako bi već u prvoј polovini aprila mogli izabrati predsјednika Skupštine – naveo јe Rakčević.

I on narednih dana očekuјe sastanak sa predstavnicima Pokreta Evropa sad, Demokratskog fronta i Demokrata kako bi se usaglasili oko personalnog rјešenja budućeg gradonačelnika.

– Naš naјveći interes јe da na tu poziciјu dođe neko ko јe produktivan, neko ko grad može da povede napriјed. Mislim da јe to mnogo bitniјe od partiјskih kalkulaciјa. U tom kontekstu ne bih zanemarivao i nosioce ostalih lista koјi takođe, imaјu veliki legitimitet koјi su stekli na prošlim izborima. Da ne bi spekulisali sa imenima i potenciјalnim scenariјom naјbolje јe da u narednih nekoliko dana na zatvorenom stastanku definišemo to pitanje u duhu dobre vјere kako smo to radili. Ono što јe јasno јe to da Podgorica već sredinom aprila dobiјa novu gradsku upravu – poručio јe Rakčević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:26